lidi poraďte |
Sháním nejakou dobrou dobrodružnou knihu pro jedenáctiletýho kluka. Poraďte mi prosím maminky a tatínkové. |
|
Názory |
20.11.2005 18:12
Emmet_RAY
|
Charles Bukowski: Poštovní úřad
(aspoň já to v jedenácti četl) |
21.11.2005 14:18
Atalanta
|
Jo, a verneovky.
S tim Foglarem si nejsem tak jista, osobne bych doporucila nanejvys ustredni rychlosipackou trilogii -- vetsina tech samostatnych knih mi prisla dost desiva (upozornuji, ze nikoliv ve smyslu "strasidelna"). A to jsem se o Jestrabovych pravdepodobnych sklonech dozvedela az mnohem pozdeji. |
21.11.2005 18:23
Jeannetka
|
Atalanta napsal(a): Jo, a verneovky.
S tim Foglarem si nejsem tak jista, osobne bych doporucila nanejvys ustredni rychlosipackou trilogii -- vetsina tech samostatnych knih mi prisla dost desiva (upozornuji, ze nikoliv ve smyslu "strasidelna"). A to jsem se o Jestrabovych pravdepodobnych sklonech dozvedela az mnohem pozdeji. o jakejch "sklonech"??
já jsem přečetla naprosto všechny foglarovky a většinu tak mezi 10-12 rokem a mam je ráda dodneška.. |
21.11.2005 18:39
yenn
|
Mne se foglarovky nelibily. Pribehy mi prisly vylozene naivni az hloupe, postavy jednajici naprosto nesmyslne a nepravdepodobne a obzvlast zrudne se mi zdalo zpodobneni osob zenskeho pohlavi, pokud se vubec vyskytovaly, s vyjimkou Matek, ktere zas byly absolutne materske a ani trochu zive.
Ale mam za to, ze Foglar patri k zakladnimu vzdelani.
Navic to je literatura, z niz se da vtipnymi citaty glosovat takrka jakakoli situace :) |
21.11.2005 19:44
Albireo
|
Já dodnes s oblibou cituji reakci na proboření Rychlonožky pod tenký led: "Náš dlouholetý trenér je poněkud navlhlý." |
21.11.2005 23:21
intouš od lopaty
|
a co něco ze současnoti, neznáte? Teda kromě omiláného H.P. |
22.11.2005 11:48
Atalanta
|
Jeannetka: pederastie (pravdepodobne).
Tedy, mne je celkem ukradene, jaky byl Foglar jako clovek, o tom se vede sporu dost i tak (viz napriklad kdysi polemika v Reflexu -- causa agent Sipek), ale ti vecne mladi hosi v kratkych kalhotach a pejici pisen jara mne zkratka spise nez co jineho desili. A dale viz Yenn, vcetne dovetku :) |
22.11.2005 21:23
sirka
|
jedenact mi bylo tuhle, doporucuju petera horna-Tajemstvi jezdcu z mocalu, ma to jeste dalsich par dilu. Fantasy, moc fajn. Taky jeste stoji za to "Poly a tajemstvi sedmi hvezd", bude se libit, i kdyz asi min. Jo a nic nepokazis Harry Potterem. Je to dobra kniha, i kdyz zkomercializovana, bohuzel. Cetly to hodne deti ode me z oddilu, kterym bylo taky 11. |
23.11.2005 10:20
Rozárka
|
já jsem zalovila v knihovně a můžu říct co se líbilo mně. myslim, že je to dobrý i pro kluky :) ty knížky mám po tatínkovi :)
poiští a pralesem od sienkiewicze, léto bubnů od olsena a potom treba od farleyho černý hřebec
jako malá jsem četla toho ransomeho, ale nevim jak by se to líbilo teď...
co jsem měla ráda tak byly ještě letopisy narnie
a víc už nevim :) |
23.11.2005 14:44
Endif
|
Verneovky! :)
Nebo - i když to nejsou přímo dobrodružné knihy - sérii M.Y.T.H. Inc. od Roberta Asprina (cca 10 úlých knížek), inteligentní zábava. |
23.11.2005 15:18
xicht
|
Nazdar, taky si prisadim, co jsem v tomhle veku hltal:
Verne - urcite
May - zejmena pribehy Oldy Setrnyho v Africe atp., ale to asi nesezenes
Edgar Rice Burroughs - Tarzan
Arthur Ransome - Trosecnici z Vlastovky atp. - parada
A. C. Doyle - Sherlock Holmes, ale to asi neni uplne dobrodruzna literatura
Foglar - jiste
Robert Asprin - Mytus a MYTH - obavam se, ze v tomhle veku z toho jeste moc mit nebude, jinak souhlasim s Endifem
Letopisy Narnie - je to dost detske, nevim, jestli na 11, uz si to moc nepamatuju, ale rozhodne to neni spatne ani zavadne cteni
Trochu mimo misu asi bude Pan prstenu (+ Hobit), Tad Williams - Kamen rozluky, Trun z dracich kosti, Vez zeleneho andela... - taky slusna fantasy serie, ale mozna pro trochu starsi (ctu to ted, ale to nic neznamena :-D), taky jsem v tomhle veku docela hltal "braky", jako je Connan a spol., spoustu rodokapsu, ruskych sci-fi knizecek, nadherne pribehy ze serie KOD (Knihy odvahy a dobrodruzstvi) - Cervenomodry Metuzalem (mimochodem bajecna Mayovka), Potomci Skytu... ale to uz budes dneska vazne tezko shanet :-/.
Trochu jsem se nechal unest vzpominkami :-), rozhodne preju hodne stesti pri vyberu. |
23.11.2005 15:23
xicht
|
Sakra, malem bych zapomnel na Marka Twaina :-). A dost uz.
http://kod.pecinovsky.cz/prehled.htm |
23.11.2005 19:23
Rozárka
|
stevensonův poklad na ostrově i ty pokračování jsou dobrý... |
24.11.2005 11:47
rebecca13
|
já teda nevim, zdá se, že ti co sem přispěli svým názorem rozhodně doma jedenáctiletý dítě nemají. já jo. a nechce číst ani verneovky, ani stevensona, ani twaina, ani vinnetoua. dobrodružný a sci-fi věci jsou pro dnešní generaci dětí téměř pasé. frčí fantasy žánr a magie. Mágové, víly, excalibury atd. kouzla a věci typu Pratchett.
dokonce šáhnul po řeckejch bájích a pověstech. taky keltové jsou žádaní. dobrodružná literatura je trochu opomíjená. |
24.11.2005 12:56
Atalanta
|
sirka napsal(a): jedenact mi bylo tuhle, doporucuju petera horna-Tajemstvi jezdcu z mocalu, ma to jeste dalsich par dilu. Fantasy, moc fajn. Taky jeste stoji za to "Poly a tajemstvi sedmi hvezd", bude se libit, i kdyz asi min. Jo a nic nepokazis Harry Potterem. Je to dobra kniha, i kdyz zkomercializovana, bohuzel. Cetly to hodne deti ode me z oddilu, kterym bylo taky 11. Poly je podle mne knizka cca pro osmilete holky. Nic ve zlem teda :)
Rebecca: Ano, Vinnetou, Verne, Foglar a podobni passe jsou. (A dite take nemam zadne, natozpak jedenactilete.) Ale myslim, ze kdyz je rodic nebude moc vnucovat a prilis nad nimi pri prohlizeni knihovnicky dojate vzdychat, lecktery ctivejsi kluk si je nakonec precte tak jako tak. At uz z touhy po poznani klasiky, ci z respektu k dotycnemu rodici, ci proste proto, ze zrovna nic jineho neni po ruce. A nevylucuji, ze se najdou i deti, ktere u nich pak zustanou dele nez u modnejsich zanru.
Samozrejme, je otazkou, zda intousovi jde predevsim o kvalitni vyber pro jiz ctouciho (a co ctouciho?) potomka, ci teprve o pestovani zajmu o cteni. |
24.11.2005 13:45
xicht
|
rebecca13: mas pravdu, nemam jedenactilety dite, uznavam, ze nase oblibena literatura se muze zdat ponekud vycpela, ale nejsem si tak uplne jist, ci je to vina... mozna je to tak, ze deti (i rodice) sahnou jednoduse po tom, co je nejdostupnejsi, pak by to znamenalo, ze onen (ne)zajem o dobrodruznou literaturu neridi zajem ctenaru, ale nakladatelstvi a prodejcu. |
24.11.2005 15:33
yenn
|
Jo, a jeste bych mu doporucila Zrzaveho Orma od Bengtssona, coz je kniha, kterou bych ostatne doporucila komukoli od 7 let vyse, pricemz za optimalni vek ctenare povazuji vzdy svuj vlastni :) |
24.11.2005 20:31
Jeannetka
|
rebecca13 napsal(a): já teda nevim, zdá se, že ti co sem přispěli svým názorem rozhodně doma jedenáctiletý dítě nemají. já jo. a nechce číst ani verneovky, ani stevensona, ani twaina, ani vinnetoua. dobrodružný a sci-fi věci jsou pro dnešní generaci dětí téměř pasé. frčí fantasy žánr a magie. Mágové, víly, excalibury atd. kouzla a věci typu Pratchett.
dokonce šáhnul po řeckejch bájích a pověstech. taky keltové jsou žádaní. dobrodružná literatura je trochu opomíjená. no tak já doma 11ti letý dítě taky nemam ale mam sebe a vim co jsem před těma dvěma-třema rokama četla, a myslim že teda rozhodně víc foglara než pratchetta...:) |
27.11.2005 19:06
stanislav
|
jednoznačně Mircea Eliade "Šamanismus a nejstarší techniky extáze"...
to by mělo číst každý odrostlý děcko! |
27.11.2005 23:08
Monty
|
Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod (i když teda sehnat první díl asi nebude sranda, teď je na skladech 10. a 11.)
Ulf Palmenfelt: Požíračka mrtvol a jiné příšerné historky (na těch 11 snad akorát, podotýkám, že to vydal Albatros a je to sbírka takových těch horrorových příběhů, co si děti vyprávěj, i psaná dětským stylem)
cokoli od Terry Dearyho - to je řada "Děsivé dějiny", "Děsivá věda"... jsou to knížky, popisující třeba Římany, Řeky, Aztéky apod., ale zábavnou formou, s obrázkama, sama si to kupuju a moc se mi to líbí... a mentálně mi víc než 11 nebude. |
(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)
|