Jaké - "v případě" ? Do minulosti mohu cestovat - vzpomínáním. Do budoucnosti cestuji každým okamžikem - říkám tomu stárnutí. Jenomže: - zajímavá věc. Stejně, jako se dotykem jistému nenasytovi vše proměnilo ve zlato - i mě se budoucnost dotykem mění ... v přítomnost. Což mne vede k úvaze, zda naše vnímání času není pouhá iluze. Možná existuje pouze věčnost ve které je vše již obsaženo. Každé naše "svobodné rozhodnutí" je tak možná předurčeno - ale zároveň neodvolatelně fatální.
Ano, to připouští i kvantová fyzika. Časoprostor jako jakési těleso ve vesmíru, a přítomný okamžik je nějaký jehp průřez, který právě prožíváme. Škoda že to nejde namalovat.
Ano, to připouští i kvantová fyzika. Časoprostor jako jakési těleso ve vesmíru, a přítomný okamžik je nějaký jehp průřez, který právě prožíváme. Škoda že to nejde namalovat.
... do minulosti bych si přál častokrát nahlédnout. Jen na chvilku, kvůli nostalgii. Určitě třeba na Šumavě, v těch původních vesnicích, které zmizely do nenávratna, a podívat se na ty lidičky, kteří tam žili bohabojným způsobem a v potu tváře získávali chléb náš vezdejší.
Já preferuji minulost : chtěl bych ji sledovat formou skryté kamery. Jen obrazový a zvukový přenos (možná s 3D brýlemi) ......vůně a hmat nepotřebuji. To je podle mě nejbezpčnější cestování časem.
Mnohem zajímavější by bylo spatřit alternativní přítomnost. Co by kdyby? Na tu je už fyzika krátká :-)