Téma #1178
Autor:Faun
Fórum:
Obecná diskuze
Datum publikace:23.08.2009 20:59
Počet návštěv:5319
Počet názorů:233

Přistěhovalci

Pražské Dejvice měly dvě hospody, kde jste skoro vždy potkali někoho z "rockerů". Letenský Špejchar a hospodu Na slamníku v Bubenči. Pokud vím, tak Slamník se sice nikdy nedostal do textu žádného songu jako je slavný "Špejchar blues" od ETC, ale "Špejchar" už není a hospoda Na slamníku funguje dodnes.

Před pár týdny jsem se Na slamníku zastavil a i tak trochu z nostalgie si na zahrádce dal pivo. Nic se tam za ta léta nezměnilo. Smradlavý záchodky, omšelý dřevěný stoly a zaprášenej sál, kde se dodnes pořádají koncerty kapel.

Číšník se mě zeptal jestli si dám i něco k jídlu. Přikývl jsem. Po chvilce mi přinesl jídelníček, ale když jsem ho otevřel, byl v azbuce. Můj překvapený výraz číšníka upozornil na jeho přehmat a s omluvou mi přinesl knížečku s latinkou.
Nespletl si mě s turistou. Do téhle části Prahy nikdy žádný turista nezabloudí. Hned naproti hospodě je ale komplex budov, kde žije početná komunita ruských přistěhovalců, kteří si tu našli svůj domov. Většina z nich tu je již více jak deset let a tak málokdo z nich nemá vyřízeny doklady na trvalý pobyt v ČR.

Včera mi pak kamarád říkal, že hospodu Na slamníku chce koupit nějaká ruská společnost a má záměr z ní udělat tradiční ruskou restauraci.

A práve v tu chvíli jsem si uvědomil jak se věci mění.

V Paříži mají už dávno arabskou a čínskou čtvrť. V Německu žije víc než milion ekonomických přistěhovalců z Turecka a Holandsko je v celém světě již dlouho vnímáno jako křižovatka ras, národů a náboženských vyznání.
Já si vlastně teď také nemohu vzpomenout ani na jednu pražskou zeleninu nebo večerku, která by nebyla provozována vietnamci. Na stavbách se mluví převážně ukrajinsky a čínské restaurace jsou na každém rohu.
Většina těhle cizinců k nám nepřijela jen na pár měsíců. ale natrvalo.
Většina z nich již má povolení k trvalému pobytu a mnozí si přivezli i své rodiny.

Před třiceti lety by si v USA nikdo netroufnul tvrdit, že presidentem se stane afroameričan. Stalo se. Vzhledem k tradiční početnosti arabských rodin je tedy klidně možné, že za 20 let budou mít některé evropské státy arabské presidenty. Je i možné, že dvojjazyčné rusko-české nápisy na obchodech a restauracích, které jsou již dnes běžně k vidění v Karlových Varech, budou běžné i v Praze, Brně a dalších městech.

Evropa se prostě stala cílem ekonomických přistěhovalců už dávno a v Čechách si na ruské, ukrajinské, americké a co já vím jaké ještě čtvti ve velkých městech budeme muset také zvyknout. Svět je v pohybu a hranice už neoddělují.

Tak jako je v pražských Nuslích ukrajinský pravoslavný kostel, kde je každou neděli narváno k prasknutí, tak je zřejmé, že se stále zřetelněji budeme "na ulicích" potkávat i s islámem a dalšími náboženstvími. V některých ulicích a pak i čtvrtích se česky budeme domlouvat jen těžko.

Já sám žiju s partnerkou, která je cizinka. Máme dvouměsíční dceru, která má dvojí občanství. Zajímá mě ale názor Vás ostatních:

Vnímáte současné prolínání kultur jako pozitivní proces, který je ve svém důsledku obohacující pro společnost jako takovou nebo ekonomické přistěhovalectví vnímáte jako něco, co se nedá sice zcela zastavit, ale "vše má své meze"?

Názory
27.08.2009 08:53
stanislav
v Americe je ne-kultura? si děláš srandu, že jo. takový myslitel a takové zjednodušující přímo až zavádějící soudy. na tom postavit myšlenku je dost průšvih, jestli to nemá bejt uplnej nesmysl...
27.08.2009 08:55
stanislav
a normální cítění stejný pro všechny a příběh s vosou, to je tedy taky argument. jako dals to luxusně. hehe...
v americe je ne-kultura a všichni to cítí stejně. jsem poučen.... mecheche... na todle jsem tě potřeboval, aby se mi rozsvítilo... hehe
27.08.2009 10:19
bříza
stanislav napsal(a):
a normální cítění stejný pro všechny a příběh s vosou, to je tedy taky argument. jako dals to luxusně. hehe...
v americe je ne-kultura a všichni to cítí stejně. jsem poučen.... mecheche... na todle jsem tě potřeboval, aby se mi rozsvítilo... hehe
1) Stát založený na přistěhovalectví - s 300 letým trváním ... fakticky nemůže mít stabilizovanou jednotnou kulturní tradici. Má jen pseudonáboženské mýty kolem otců zakladatelů, osvobozenecké války a amerického způsobu života. Souboj kultur tam dosud probíhá, aniž se ustavila nějaká trvalejší pravidla. Není divu, že právě v Jů Es Ej - nikolli v Evropě - selhala většina tabu, proběhla sexuelní revoluce, nabujela všudypřítomná agresivita a nakonec na nedostatku etiky selhala ekonomika.

2) příběh s vosou je stejně přitažený za vlasy, jako Tvůj výkřik ... "každej cejtí jináč" ;)
27.08.2009 10:25
stanislav
břízo, kultura v Americe jak severní, tak jižní je bohatá, tvý poučky na toto thema může brát vážně jen hodně mátožnej mozek... 

a že každý má jiné cítětní, to jako jsi vosou nevyvrátil. koukneš třeba na mrak a co cejtíš? to samý jako já nebo někdo třetí?
27.08.2009 10:26
bříza
bohatá jistě - protože je to veliký stát. O tom se nepřu. Nemá však stabilizovanou tradici. A kecy o mozcích si nech od cesty, než začnu zmiňovat ten Tvůj.
27.08.2009 10:28
bříza
Ohledně cítění - tak i tak: princip je společný, což nevylučuje individuální rozmanitost. Absolutní soudy z obou stran jsou mimo. Je třeby vždy znovu hledat, co je společné, a co rozdílné.
27.08.2009 10:28
stanislav
bříza napsal(a):
bohatá jistě - protože je to veliký stát. O tom se nepřu. Nemá však stabilizovanou tradici. A kecy o mozcích si nech od cesty, než začnu zmiňovat ten Tvůj.
nemluvím o tvém mozku, ale o přijímači tvých keců. jsou tragický. jako dycky. nechápu, že máš ten dar tvrdit s vážnou tváří takový hovadiny... :o))
27.08.2009 10:30
stanislav
bříza napsal(a):
Ohledně cítění - tak i tak: princip je společný, což nevylučuje individuální rozmanitost. Absolutní soudy z obou stran jsou mimo. Je třeby vždy znovu hledat, co je společné, a co rozdílné.
no, to zní jinak samo sebou, než normalizovanej cejtič...
27.08.2009 10:31
bříza
Já za to fakt nemůžu, že půlku z toho, co píšu nepobíráš a tak Ti to nedává smysl.
27.08.2009 10:32
stanislav
bříza napsal(a):
Já za to fakt nemůžu, že půlku z toho, co píšu nepobíráš a tak Ti to nedává smysl.
ale pobírám, hochu, moc dobře vim, co to meleš... jsi mi docela jasnej... :o))) no, nic.
27.08.2009 10:32
bříza
stanislav napsal(a):
bříza napsal(a):
- nicméně to nevylučuje existenci "normálního" a "abnormálního" v oblasti cítění.
27.08.2009 10:33
bříza
stanislav napsal(a):
bříza napsal(a):
ale pobírám, hochu, moc dobře vim, co to meleš... jsi mi docela jasnej... :o))) no, nic.
- pak tady hraješ nějakou podivnou hru s neznámým cílem - či proč ze sebe děláš nechápavýho ...
27.08.2009 10:34
stanislav
bříza napsal(a):
stanislav napsal(a):
bříza napsal(a):
- nicméně to nevylučuje existenci "normálního" a "abnormálního" v oblasti cítění.
hehe, vylučuju jiný věci, ono to vě mně... před chvilkou se mi zadařilo...

pěknej den!
27.08.2009 10:35
stanislav
bříza napsal(a):
stanislav napsal(a):
bříza napsal(a):
- pak tady hraješ nějakou podivnou hru s neznámým cílem - či proč ze sebe děláš nechápavýho ...
kde dělám nechápavýho? nikde. jen se divím tvým soudům. nejsou daleko od jakéhosi korektního normálu, ale je tam něco specificky tvého, co jako dráždní můj smysl pro uměřenost... :o))
27.08.2009 10:39
bříza
stanislav napsal(a):
bříza napsal(a):
stanislav napsal(a):
bříza napsal(a):
kde dělám nechápavýho? nikde. jen se divím tvým soudům. nejsou daleko od jakéhosi korektního normálu, ale je tam něco specificky tvého, co jako dráždní můj smysl pro uměřenost... :o))
- všiml jsem si, že Tě dráždím. Zkusil bys přijít na to čím ? :)
Já pro to totiž svou teorii mám....
27.08.2009 10:50
stanislav
dobrý, ono to neni tak zlý. klidně mi svou teorii řekni, abysme to jako vodblokli když tak, jen ještě k té nekultuře v USA, když jsem se teď sprchoval, došlo mi, že mám jeden protiargument.
 dost mě oslovuje myšlenkový svět New Age, je to něco pozoruhodného i se svými zápory, a bez USA, a myslitelů a lidí tamějších, kde by to bylo? sotva kde...
tolik k té kultuře...

http://hubertxy.webgarden.cz/clanky/co-to-je-hnuti-new-age.html

z mého pohledu.
27.08.2009 10:52
bříza
narvah napsal(a):
si myslím, že svoboda projevu není kategorií. spíše se odvíjí od situace, ve které se o ní uvažuje. asi je třeba vždycky rozlišit, jaké jsou její důsledky
- s tím tvrzením bych souhlasil. Je příliš jednoduché a zhoubné tupě aplikovat jakýkoli bohulibý princip a nekontrolovat v každém okamžiku mechanismus a dopad jeho působení. To je pro lenochy.
27.08.2009 10:58
stanislav
jsem tomu panu Vlastimilu Markovi psal, estli si to můžu dát na svý stránky, a on, že jo. ten článek je fakt fajn... dle mýho.
viz poznámka výše...
27.08.2009 10:59
bříza
stanislav napsal(a):
dobrý, ono to neni tak zlý. klidně mi svou teorii řekni, abysme to jako vodblokli když tak, jen ještě k té nekultuře v USA, když jsem se teď sprchoval, došlo mi, že mám jeden protiargument.
 dost mě oslovuje myšlenkový svět New Age, je to něco pozoruhodného i se svými zápory, a bez USA, a myslitelů a lidí tamějších, kde by to bylo? sotva kde...
tolik k té kultuře...

http://hubertxy.webgarden.cz/clanky/co-to-je-hnuti-new-age.html

z mého pohledu.
- ale jo na lecčems se shodneme - pokud se snažíme si porozumět. Tady šlo o nedorozumění nad termínem "kultura" ... to slovo lze aplikovat např. způsobem : "kultura Lidu popelnicových polí" ..... nebo: "aktivity dotované ministerstvem kultury" .... nebo "kulturní fenomen hnutí květinových dětí, - nebo New Age" ..... Já to myslel jaksi z historického hlediska, kde je nějaká "kultura" definovaná jistými znaky - obvykle náboženským systémem, politickým uspořádáním, nějakými typickými kulturními fenomeny, které ji definují. Např. kultura Źidovská. Něco takového v USA (kde teď např. hrozí z demografických důvodů, že nakonec převládnou hispánci) zatím neexistuje. Proto jsem použil termín provokativní ne - kultura ........ a jak jsme si nad ním hezky pokecali ..... ;)
27.08.2009 11:03
stanislav
ano. ale ty říkáš někde výš, abych to tedy nepřekroutil, že lidé jako jsou všichni stejní, čili každý má svou kulturu v sobě, kulturu svého národa či směsky národů, tím víc logicky, hispánci nejsou o nic horší než irští protestanti a tak dál. v USA to zvládaj zatím dobře, Evropa třeba to taky zmákne, že se svět změní... v tom myslím panuje shoda, jen jde o akcenty. náboženství a tolerance atd., tady myslím Lubor a já tvrdíme, že evropská křesťanská je tolerantnější než islámská, o víc moc jinýho nejde.... v tomhle teoretizování...
[ << ] [ < ] [ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)