Téma #1178 |
Autor: | Faun |
Fórum: |
Datum publikace: | 23.08.2009 20:59 |
Počet návštěv: | 5337 |
Počet názorů: | 233 |
Přistěhovalci |
Pražské Dejvice měly dvě hospody, kde jste skoro vždy potkali někoho z "rockerů". Letenský Špejchar a hospodu Na slamníku v Bubenči. Pokud vím, tak Slamník se sice nikdy nedostal do textu žádného songu jako je slavný "Špejchar blues" od ETC, ale "Špejchar" už není a hospoda Na slamníku funguje dodnes.
Před pár týdny jsem se Na slamníku zastavil a i tak trochu z nostalgie si na zahrádce dal pivo. Nic se tam za ta léta nezměnilo. Smradlavý záchodky, omšelý dřevěný stoly a zaprášenej sál, kde se dodnes pořádají koncerty kapel.
Číšník se mě zeptal jestli si dám i něco k jídlu. Přikývl jsem. Po chvilce mi přinesl jídelníček, ale když jsem ho otevřel, byl v azbuce. Můj překvapený výraz číšníka upozornil na jeho přehmat a s omluvou mi přinesl knížečku s latinkou. Nespletl si mě s turistou. Do téhle části Prahy nikdy žádný turista nezabloudí. Hned naproti hospodě je ale komplex budov, kde žije početná komunita ruských přistěhovalců, kteří si tu našli svůj domov. Většina z nich tu je již více jak deset let a tak málokdo z nich nemá vyřízeny doklady na trvalý pobyt v ČR.
Včera mi pak kamarád říkal, že hospodu Na slamníku chce koupit nějaká ruská společnost a má záměr z ní udělat tradiční ruskou restauraci.
A práve v tu chvíli jsem si uvědomil jak se věci mění.
V Paříži mají už dávno arabskou a čínskou čtvrť. V Německu žije víc než milion ekonomických přistěhovalců z Turecka a Holandsko je v celém světě již dlouho vnímáno jako křižovatka ras, národů a náboženských vyznání. Já si vlastně teď také nemohu vzpomenout ani na jednu pražskou zeleninu nebo večerku, která by nebyla provozována vietnamci. Na stavbách se mluví převážně ukrajinsky a čínské restaurace jsou na každém rohu. Většina těhle cizinců k nám nepřijela jen na pár měsíců. ale natrvalo. Většina z nich již má povolení k trvalému pobytu a mnozí si přivezli i své rodiny.
Před třiceti lety by si v USA nikdo netroufnul tvrdit, že presidentem se stane afroameričan. Stalo se. Vzhledem k tradiční početnosti arabských rodin je tedy klidně možné, že za 20 let budou mít některé evropské státy arabské presidenty. Je i možné, že dvojjazyčné rusko-české nápisy na obchodech a restauracích, které jsou již dnes běžně k vidění v Karlových Varech, budou běžné i v Praze, Brně a dalších městech.
Evropa se prostě stala cílem ekonomických přistěhovalců už dávno a v Čechách si na ruské, ukrajinské, americké a co já vím jaké ještě čtvti ve velkých městech budeme muset také zvyknout. Svět je v pohybu a hranice už neoddělují.
Tak jako je v pražských Nuslích ukrajinský pravoslavný kostel, kde je každou neděli narváno k prasknutí, tak je zřejmé, že se stále zřetelněji budeme "na ulicích" potkávat i s islámem a dalšími náboženstvími. V některých ulicích a pak i čtvrtích se česky budeme domlouvat jen těžko.
Já sám žiju s partnerkou, která je cizinka. Máme dvouměsíční dceru, která má dvojí občanství. Zajímá mě ale názor Vás ostatních:
Vnímáte současné prolínání kultur jako pozitivní proces, který je ve svém důsledku obohacující pro společnost jako takovou nebo ekonomické přistěhovalectví vnímáte jako něco, co se nedá sice zcela zastavit, ale "vše má své meze"?
|
|
Názory |
26.08.2009 17:50
stanislav
|
http://deniceksv.webgarden.cz/politicke-mysleni/fernando-ainsa-vzkriseni-utopie-
2.html |
26.08.2009 17:51
stanislav
|
bříza napsal(a): stanislav napsal(a): normálně cítící jedinec, to je zas co za blbost? náš svět je nepřitažlivý pro lidi, co vnucujou nějaký principy druhejm, násilim nebo jen vyhrožováním, že se musí něco takhle a takhle, a lidi jim na to serou... Proč mě to Stanislave nepřekvapuje, že netušíš, co to je normálně cítící jedinec ? :) hehe. nic takovýho neni, každej cejtí jináč... |
26.08.2009 20:18
stanislav
|
http://antropologie.zcu.cz/clanek/giovanni-sartori-pluralismus-multikulturalismu
s-a-pristehovalci
něco odbornějšího k thematu... |
26.08.2009 20:28
narvah
|
si myslím, že svoboda projevu není kategorií. spíše se odvíjí od situace, ve které se o ní uvažuje. asi je třeba vždycky rozlišit, jaké jsou její důsledky |
26.08.2009 20:44
Faun
|
Myslím, že jsem se malinko odklonili od tématu ( i když je to také zajímavé)
A jasnější a konkrétnější odpověď na základní položenou otázku? |
27.08.2009 04:41
bříza
|
Faun napsal(a): Myslím, že jsem se malinko odklonili od tématu ( i když je to také zajímavé)
A jasnější a konkrétnější odpověď na základní položenou otázku? viz 25.08.2009 13:33, ř. 6-8 |
27.08.2009 04:53
bříza
|
stanislav napsal(a): bříza napsal(a): stanislav napsal(a): normálně cítící jedinec, to je zas co za blbost? náš svět je nepřitažlivý pro lidi, co vnucujou nějaký principy druhejm, násilim nebo jen vyhrožováním, že se musí něco takhle a takhle, a lidi jim na to serou... Proč mě to Stanislave nepřekvapuje, že netušíš, co to je normálně cítící jedinec ? :) hehe. nic takovýho neni, každej cejtí jináč... - blbý na tom je, že kolem takovéhoto "vnucování" (třeba desatera, nebo Chamurapiho zákoníku a td) jsou základy všech kultur položeny. V Islámu je to evidentní. Multikulturalismus (nikoli pluralismus) tedy je prakticky nemyslitelný, pokud nejsou kulturám jejich základní atributy odňaty. Výsledkem tedy může být onen pověstný americký "tavicí tyglík kultur", jehož výsledkem je ne - kultura. Tedy stav postrádající historickou paměť - existující zde ve formě možných "tabu" - na které je třeba se spoléhat, ačkoli je není možno přímo ověřit empirokriticky. Jak ponižující pro dnešní všeználky .... ;) ...... (a jak tedy křehké, subtilní a mizející z dnešního světa - v ohni anetické postmodernity ...:(
a co se cítění týče: máš jako vždy pravdu. Dostali jsme s Mikolášem oba pigáro od vosy - on řval úplně jináč než já .... ;)
|
27.08.2009 08:53
stanislav
|
v Americe je ne-kultura? si děláš srandu, že jo. takový myslitel a takové zjednodušující přímo až zavádějící soudy. na tom postavit myšlenku je dost průšvih, jestli to nemá bejt uplnej nesmysl... |
27.08.2009 08:55
stanislav
|
a normální cítění stejný pro všechny a příběh s vosou, to je tedy taky argument. jako dals to luxusně. hehe... v americe je ne-kultura a všichni to cítí stejně. jsem poučen.... mecheche... na todle jsem tě potřeboval, aby se mi rozsvítilo... hehe |
27.08.2009 10:19
bříza
|
stanislav napsal(a): a normální cítění stejný pro všechny a příběh s vosou, to je tedy taky argument. jako dals to luxusně. hehe... v americe je ne-kultura a všichni to cítí stejně. jsem poučen.... mecheche... na todle jsem tě potřeboval, aby se mi rozsvítilo... hehe 1) Stát založený na přistěhovalectví - s 300 letým trváním ... fakticky nemůže mít stabilizovanou jednotnou kulturní tradici. Má jen pseudonáboženské mýty kolem otců zakladatelů, osvobozenecké války a amerického způsobu života. Souboj kultur tam dosud probíhá, aniž se ustavila nějaká trvalejší pravidla. Není divu, že právě v Jů Es Ej - nikolli v Evropě - selhala většina tabu, proběhla sexuelní revoluce, nabujela všudypřítomná agresivita a nakonec na nedostatku etiky selhala ekonomika.
2) příběh s vosou je stejně přitažený za vlasy, jako Tvůj výkřik ... "každej cejtí jináč" ;) |
27.08.2009 10:25
stanislav
|
břízo, kultura v Americe jak severní, tak jižní je bohatá, tvý poučky na toto thema může brát vážně jen hodně mátožnej mozek...
a že každý má jiné cítětní, to jako jsi vosou nevyvrátil. koukneš třeba na mrak a co cejtíš? to samý jako já nebo někdo třetí? |
27.08.2009 10:26
bříza
|
bohatá jistě - protože je to veliký stát. O tom se nepřu. Nemá však stabilizovanou tradici. A kecy o mozcích si nech od cesty, než začnu zmiňovat ten Tvůj. |
27.08.2009 10:28
bříza
|
Ohledně cítění - tak i tak: princip je společný, což nevylučuje individuální rozmanitost. Absolutní soudy z obou stran jsou mimo. Je třeby vždy znovu hledat, co je společné, a co rozdílné. |
27.08.2009 10:28
stanislav
|
bříza napsal(a): bohatá jistě - protože je to veliký stát. O tom se nepřu. Nemá však stabilizovanou tradici. A kecy o mozcích si nech od cesty, než začnu zmiňovat ten Tvůj. nemluvím o tvém mozku, ale o přijímači tvých keců. jsou tragický. jako dycky. nechápu, že máš ten dar tvrdit s vážnou tváří takový hovadiny... :o)) |
27.08.2009 10:30
stanislav
|
bříza napsal(a): Ohledně cítění - tak i tak: princip je společný, což nevylučuje individuální rozmanitost. Absolutní soudy z obou stran jsou mimo. Je třeby vždy znovu hledat, co je společné, a co rozdílné. no, to zní jinak samo sebou, než normalizovanej cejtič... |
27.08.2009 10:31
bříza
|
Já za to fakt nemůžu, že půlku z toho, co píšu nepobíráš a tak Ti to nedává smysl. |
27.08.2009 10:32
stanislav
|
bříza napsal(a): Já za to fakt nemůžu, že půlku z toho, co píšu nepobíráš a tak Ti to nedává smysl. ale pobírám, hochu, moc dobře vim, co to meleš... jsi mi docela jasnej... :o))) no, nic. |
27.08.2009 10:32
bříza
|
stanislav napsal(a): bříza napsal(a): Ohledně cítění - tak i tak: princip je společný, což nevylučuje individuální rozmanitost. Absolutní soudy z obou stran jsou mimo. Je třeby vždy znovu hledat, co je společné, a co rozdílné. no, to zní jinak samo sebou, než normalizovanej cejtič... - nicméně to nevylučuje existenci "normálního" a "abnormálního" v oblasti cítění. |
27.08.2009 10:33
bříza
|
stanislav napsal(a): bříza napsal(a): Já za to fakt nemůžu, že půlku z toho, co píšu nepobíráš a tak Ti to nedává smysl. ale pobírám, hochu, moc dobře vim, co to meleš... jsi mi docela jasnej... :o))) no, nic. - pak tady hraješ nějakou podivnou hru s neznámým cílem - či proč ze sebe děláš nechápavýho ... |
27.08.2009 10:34
stanislav
|
bříza napsal(a): stanislav napsal(a): bříza napsal(a): Ohledně cítění - tak i tak: princip je společný, což nevylučuje individuální rozmanitost. Absolutní soudy z obou stran jsou mimo. Je třeby vždy znovu hledat, co je společné, a co rozdílné. no, to zní jinak samo sebou, než normalizovanej cejtič... - nicméně to nevylučuje existenci "normálního" a "abnormálního" v oblasti cítění. hehe, vylučuju jiný věci, ono to vě mně... před chvilkou se mi zadařilo...
pěknej den! |
(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)
|