Téma #1178 |
Autor: | Faun |
Fórum: |
Datum publikace: | 23.08.2009 20:59 |
Počet návštěv: | 5318 |
Počet názorů: | 233 |
Přistěhovalci |
Pražské Dejvice měly dvě hospody, kde jste skoro vždy potkali někoho z "rockerů". Letenský Špejchar a hospodu Na slamníku v Bubenči. Pokud vím, tak Slamník se sice nikdy nedostal do textu žádného songu jako je slavný "Špejchar blues" od ETC, ale "Špejchar" už není a hospoda Na slamníku funguje dodnes.
Před pár týdny jsem se Na slamníku zastavil a i tak trochu z nostalgie si na zahrádce dal pivo. Nic se tam za ta léta nezměnilo. Smradlavý záchodky, omšelý dřevěný stoly a zaprášenej sál, kde se dodnes pořádají koncerty kapel.
Číšník se mě zeptal jestli si dám i něco k jídlu. Přikývl jsem. Po chvilce mi přinesl jídelníček, ale když jsem ho otevřel, byl v azbuce. Můj překvapený výraz číšníka upozornil na jeho přehmat a s omluvou mi přinesl knížečku s latinkou. Nespletl si mě s turistou. Do téhle části Prahy nikdy žádný turista nezabloudí. Hned naproti hospodě je ale komplex budov, kde žije početná komunita ruských přistěhovalců, kteří si tu našli svůj domov. Většina z nich tu je již více jak deset let a tak málokdo z nich nemá vyřízeny doklady na trvalý pobyt v ČR.
Včera mi pak kamarád říkal, že hospodu Na slamníku chce koupit nějaká ruská společnost a má záměr z ní udělat tradiční ruskou restauraci.
A práve v tu chvíli jsem si uvědomil jak se věci mění.
V Paříži mají už dávno arabskou a čínskou čtvrť. V Německu žije víc než milion ekonomických přistěhovalců z Turecka a Holandsko je v celém světě již dlouho vnímáno jako křižovatka ras, národů a náboženských vyznání. Já si vlastně teď také nemohu vzpomenout ani na jednu pražskou zeleninu nebo večerku, která by nebyla provozována vietnamci. Na stavbách se mluví převážně ukrajinsky a čínské restaurace jsou na každém rohu. Většina těhle cizinců k nám nepřijela jen na pár měsíců. ale natrvalo. Většina z nich již má povolení k trvalému pobytu a mnozí si přivezli i své rodiny.
Před třiceti lety by si v USA nikdo netroufnul tvrdit, že presidentem se stane afroameričan. Stalo se. Vzhledem k tradiční početnosti arabských rodin je tedy klidně možné, že za 20 let budou mít některé evropské státy arabské presidenty. Je i možné, že dvojjazyčné rusko-české nápisy na obchodech a restauracích, které jsou již dnes běžně k vidění v Karlových Varech, budou běžné i v Praze, Brně a dalších městech.
Evropa se prostě stala cílem ekonomických přistěhovalců už dávno a v Čechách si na ruské, ukrajinské, americké a co já vím jaké ještě čtvti ve velkých městech budeme muset také zvyknout. Svět je v pohybu a hranice už neoddělují.
Tak jako je v pražských Nuslích ukrajinský pravoslavný kostel, kde je každou neděli narváno k prasknutí, tak je zřejmé, že se stále zřetelněji budeme "na ulicích" potkávat i s islámem a dalšími náboženstvími. V některých ulicích a pak i čtvrtích se česky budeme domlouvat jen těžko.
Já sám žiju s partnerkou, která je cizinka. Máme dvouměsíční dceru, která má dvojí občanství. Zajímá mě ale názor Vás ostatních:
Vnímáte současné prolínání kultur jako pozitivní proces, který je ve svém důsledku obohacující pro společnost jako takovou nebo ekonomické přistěhovalectví vnímáte jako něco, co se nedá sice zcela zastavit, ale "vše má své meze"?
|
|
Názory |
26.08.2009 14:42
Lubor Libý
|
bříza napsal(a): stanislav napsal(a): kdo mluví o vysmívání. furt ti to ulítává do nějakejch kalnejch vod, který jsou jen v tvý hlavě ...kozy z Alláha ... kozy z Hospodina už blbě vidíš Stando svoboda projevu je krutě vydobytá věc, kozy z Alláha, Hospodina, Václava Havla, Jaroslava Foglara, Jana Husa, z kohokoli tedy opravdu ano - tady je třeba zvažovat, co je cennější, zda svoboda projevu nebo korektnost - a v rámci tohoto se vypořádat s omezeními svobody projevu typu popírání holocaustu atd. Netvrdím, že mám nějaký patent na pravdu, jen vyjadřuji svoje nejhlubší přesvědčení. |
26.08.2009 15:16
bříza
|
Lubor Libý napsal(a): bříza napsal(a): stanislav napsal(a): kdo mluví o vysmívání. furt ti to ulítává do nějakejch kalnejch vod, který jsou jen v tvý hlavě ...kozy z Alláha ... kozy z Hospodina už blbě vidíš Stando svoboda projevu je krutě vydobytá věc, kozy z Alláha, Hospodina, Václava Havla, Jaroslava Foglara, Jana Husa, z kohokoli tedy opravdu ano - tady je třeba zvažovat, co je cennější, zda svoboda projevu nebo korektnost - a v rámci tohoto se vypořádat s omezeními svobody projevu typu popírání holocaustu atd. Netvrdím, že mám nějaký patent na pravdu, jen vyjadřuji svoje nejhlubší přesvědčení. Osobně se domnívám, že svoboda projevu není dokonalá a udržitelná, pokud není doplněna schopností a kultivací vědomého sebeomezení - například z důvodů ohleduplnosti. Jde o kategorii morální: viz karikatury Mohammeda - faux pas podobného rázu, jako by Ti někdo záměrně na chodníku dupnul na nohu a nezajímalo ho, že cítíš bolest - nebo snad právě proto, a omlouval to svobodou pohybu. Děsí mne, že takové jednání veřejné mínění ospravedlňuje, nikoli odsuzuje (nejsem Muslim - podotýkám). Dtto - vydání "Mein Kampf" ... možné, ale odsouzeníhodné! Ve svém důsledku svobodu diskreditující! Společnost, která se takto chová svobodě nedorostla! (a obávám se, abychom to zanedlouho nepoznali na vlastní pokožce) |
26.08.2009 15:23
stanislav
|
břízo, jsi svým způsobem fanatik, i když jakože podporuješ úžasný věci. všude vidíš nějaký útoky, zábrany pro tvé vyjádření a podobně. jsem si zvyk, ale je to furt stejnej děs.. |
26.08.2009 15:23
stanislav
|
narvah napsal(a): rozjíždí se myslím docela dobrej fight! kdo první přitvrdí? nevim. mi se nechce. jsem člověk laskavý... hehe |
26.08.2009 15:46
patafyzik
|
bříza má recht |
26.08.2009 15:50
bříza
|
stanislav napsal(a): břízo, jsi svým způsobem fanatik, i když jakože podporuješ úžasný věci. všude vidíš nějaký útoky, zábrany pro tvé vyjádření a podobně. jsem si zvyk, ale je to furt stejnej děs.. Jo - Stando: každej má svý mouchy... :)
Zábrany? Trochu silný slovo. Nemám jen normálně rád osobní poznámky, posudky mé mentální kompozice či okřikování, když na výzvu k diskuzi napíšu svůj názor. Že se Ti nelíbí, je jiná věc. |
26.08.2009 16:03
Lubor Libý
|
břízo, to začíná ohleduplností a končí v gulagu, takže to neberu - buď klidně ohleduplný, ale nenuť to nikomu jako princip |
26.08.2009 16:10
bříza
|
Lubor Libý napsal(a): břízo, to začíná ohleduplností a končí v gulagu, takže to neberu - buď klidně ohleduplný, ale nenuť to nikomu jako princip - já to nikomu NENUTÍM snad. Pouze UPOZORŇUJI na jistý mechanismus, který - nebudeme - li (ve vlastním zájmu) respektovat - o svobodu spíše dřív, než později přijdeme. Minimálně proto, že náš svět nebude přitažlivý pro normálně uvažující a cítící jedince. |
26.08.2009 16:18
stanislav
|
normálně cítící jedinec, to je zas co za blbost? náš svět je nepřitažlivý pro lidi, co vnucujou nějaký principy druhejm, násilim nebo jen vyhrožováním, že se musí něco takhle a takhle, a lidi jim na to serou... |
26.08.2009 16:19
Lubor Libý
|
já spíš ve vlastním zájmu hlídám, kdo a proč se snaží omezovat osobní svobody lidí v Evropě - a jako u Tebe, milý břízo, většinou jsou za tou cestou do pekla nadmíru ušlechtilé myšlenky |
26.08.2009 17:48
bříza
|
Lubor Libý napsal(a): já spíš ve vlastním zájmu hlídám, kdo a proč se snaží omezovat osobní svobody lidí v Evropě - a jako u Tebe, milý břízo, většinou jsou za tou cestou do pekla nadmíru ušlechtilé myšlenky Lubore přeháníš evidentně.
- Já se snažím omezovat nějaké svobody ? Snad jsi schopen rozlišovat mezi kategorií "morálka" a kategorií "právo". Vždyť tvrzení, že pokud je svoboda zneužívána, je tím poškozována - je vlastně samo osobě neobyčejně banální. Nechceš mi snad s vážnou tváříí tvrdit, že tímto názorem dláždím cestu totalitě - nebo ano?
|
26.08.2009 17:50
stanislav
|
jako teď čtu znovu o utopiích, Návrat utopie, od Aínsy, bezva věc, fakt je rozdíl mezi amerika a my. tam se dělo všecko jinak, a teď třeba v amerika latyna nemaj vítr z špatnýho konce utopickýho myšlení, evropa je skeptičtější k lepší společnosti, po tom masakru, co tu byl celý století, s drobnejma pauzama... proto náš větší vítr z totalitního čehokoliv.... tim taky si vysvětluju své obavy z hlásání nějakých principů, které by vše daly do kupy. návrat k lepšímu člověku, který je tolerantní ku všemu cizímu a podobně... |
bříza
|
stanislav napsal(a): normálně cítící jedinec, to je zas co za blbost? náš svět je nepřitažlivý pro lidi, co vnucujou nějaký principy druhejm, násilim nebo jen vyhrožováním, že se musí něco takhle a takhle, a lidi jim na to serou... Proč mě to Stanislave nepřekvapuje, že netušíš, co to je normálně cítící jedinec ? :) |
stanislav
|
http://deniceksv.webgarden.cz/politicke-mysleni/fernando-ainsa-vzkriseni-utopie-
2.html |
26.08.2009 17:51
stanislav
|
bříza napsal(a): stanislav napsal(a): normálně cítící jedinec, to je zas co za blbost? náš svět je nepřitažlivý pro lidi, co vnucujou nějaký principy druhejm, násilim nebo jen vyhrožováním, že se musí něco takhle a takhle, a lidi jim na to serou... Proč mě to Stanislave nepřekvapuje, že netušíš, co to je normálně cítící jedinec ? :) hehe. nic takovýho neni, každej cejtí jináč... |
26.08.2009 20:18
stanislav
|
http://antropologie.zcu.cz/clanek/giovanni-sartori-pluralismus-multikulturalismu
s-a-pristehovalci
něco odbornějšího k thematu... |
26.08.2009 20:28
narvah
|
si myslím, že svoboda projevu není kategorií. spíše se odvíjí od situace, ve které se o ní uvažuje. asi je třeba vždycky rozlišit, jaké jsou její důsledky |
26.08.2009 20:44
Faun
|
Myslím, že jsem se malinko odklonili od tématu ( i když je to také zajímavé)
A jasnější a konkrétnější odpověď na základní položenou otázku? |
27.08.2009 04:41
bříza
|
Faun napsal(a): Myslím, že jsem se malinko odklonili od tématu ( i když je to také zajímavé)
A jasnější a konkrétnější odpověď na základní položenou otázku? viz 25.08.2009 13:33, ř. 6-8 |
27.08.2009 04:53
bříza
|
stanislav napsal(a): bříza napsal(a): stanislav napsal(a): normálně cítící jedinec, to je zas co za blbost? náš svět je nepřitažlivý pro lidi, co vnucujou nějaký principy druhejm, násilim nebo jen vyhrožováním, že se musí něco takhle a takhle, a lidi jim na to serou... Proč mě to Stanislave nepřekvapuje, že netušíš, co to je normálně cítící jedinec ? :) hehe. nic takovýho neni, každej cejtí jináč... - blbý na tom je, že kolem takovéhoto "vnucování" (třeba desatera, nebo Chamurapiho zákoníku a td) jsou základy všech kultur položeny. V Islámu je to evidentní. Multikulturalismus (nikoli pluralismus) tedy je prakticky nemyslitelný, pokud nejsou kulturám jejich základní atributy odňaty. Výsledkem tedy může být onen pověstný americký "tavicí tyglík kultur", jehož výsledkem je ne - kultura. Tedy stav postrádající historickou paměť - existující zde ve formě možných "tabu" - na které je třeba se spoléhat, ačkoli je není možno přímo ověřit empirokriticky. Jak ponižující pro dnešní všeználky .... ;) ...... (a jak tedy křehké, subtilní a mizející z dnešního světa - v ohni anetické postmodernity ...:(
a co se cítění týče: máš jako vždy pravdu. Dostali jsme s Mikolášem oba pigáro od vosy - on řval úplně jináč než já .... ;)
|
(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)
|