Téma #1178
Autor:Faun
Fórum:
Obecná diskuze
Datum publikace:23.08.2009 20:59
Počet návštěv:5312
Počet názorů:233

Přistěhovalci

Pražské Dejvice měly dvě hospody, kde jste skoro vždy potkali někoho z "rockerů". Letenský Špejchar a hospodu Na slamníku v Bubenči. Pokud vím, tak Slamník se sice nikdy nedostal do textu žádného songu jako je slavný "Špejchar blues" od ETC, ale "Špejchar" už není a hospoda Na slamníku funguje dodnes.

Před pár týdny jsem se Na slamníku zastavil a i tak trochu z nostalgie si na zahrádce dal pivo. Nic se tam za ta léta nezměnilo. Smradlavý záchodky, omšelý dřevěný stoly a zaprášenej sál, kde se dodnes pořádají koncerty kapel.

Číšník se mě zeptal jestli si dám i něco k jídlu. Přikývl jsem. Po chvilce mi přinesl jídelníček, ale když jsem ho otevřel, byl v azbuce. Můj překvapený výraz číšníka upozornil na jeho přehmat a s omluvou mi přinesl knížečku s latinkou.
Nespletl si mě s turistou. Do téhle části Prahy nikdy žádný turista nezabloudí. Hned naproti hospodě je ale komplex budov, kde žije početná komunita ruských přistěhovalců, kteří si tu našli svůj domov. Většina z nich tu je již více jak deset let a tak málokdo z nich nemá vyřízeny doklady na trvalý pobyt v ČR.

Včera mi pak kamarád říkal, že hospodu Na slamníku chce koupit nějaká ruská společnost a má záměr z ní udělat tradiční ruskou restauraci.

A práve v tu chvíli jsem si uvědomil jak se věci mění.

V Paříži mají už dávno arabskou a čínskou čtvrť. V Německu žije víc než milion ekonomických přistěhovalců z Turecka a Holandsko je v celém světě již dlouho vnímáno jako křižovatka ras, národů a náboženských vyznání.
Já si vlastně teď také nemohu vzpomenout ani na jednu pražskou zeleninu nebo večerku, která by nebyla provozována vietnamci. Na stavbách se mluví převážně ukrajinsky a čínské restaurace jsou na každém rohu.
Většina těhle cizinců k nám nepřijela jen na pár měsíců. ale natrvalo.
Většina z nich již má povolení k trvalému pobytu a mnozí si přivezli i své rodiny.

Před třiceti lety by si v USA nikdo netroufnul tvrdit, že presidentem se stane afroameričan. Stalo se. Vzhledem k tradiční početnosti arabských rodin je tedy klidně možné, že za 20 let budou mít některé evropské státy arabské presidenty. Je i možné, že dvojjazyčné rusko-české nápisy na obchodech a restauracích, které jsou již dnes běžně k vidění v Karlových Varech, budou běžné i v Praze, Brně a dalších městech.

Evropa se prostě stala cílem ekonomických přistěhovalců už dávno a v Čechách si na ruské, ukrajinské, americké a co já vím jaké ještě čtvti ve velkých městech budeme muset také zvyknout. Svět je v pohybu a hranice už neoddělují.

Tak jako je v pražských Nuslích ukrajinský pravoslavný kostel, kde je každou neděli narváno k prasknutí, tak je zřejmé, že se stále zřetelněji budeme "na ulicích" potkávat i s islámem a dalšími náboženstvími. V některých ulicích a pak i čtvrtích se česky budeme domlouvat jen těžko.

Já sám žiju s partnerkou, která je cizinka. Máme dvouměsíční dceru, která má dvojí občanství. Zajímá mě ale názor Vás ostatních:

Vnímáte současné prolínání kultur jako pozitivní proces, který je ve svém důsledku obohacující pro společnost jako takovou nebo ekonomické přistěhovalectví vnímáte jako něco, co se nedá sice zcela zastavit, ale "vše má své meze"?

Názory
09.09.2009 15:14
malékulatékolečko
nežijeme,kdybychom žili, tak by se tady nemohli roztahovat nefachčenkové a mlátit prázdnou slámu a ještě si z toho dělat zásluhy, že jako okrádají ty ostatní... platil by jeden metr.Ke skutečné demokracii máme na hony daleko
09.09.2009 15:26
malékulatékolečko
stromors napsal(a):
Já volim kolečko, do senátu, kterýž od slova seno :0)
raději seno, než nastříhaný molitan :-)
09.09.2009 17:33
HarryHH
malékulatékolečko napsal(a):
nežijeme,kdybychom žili, tak by se tady nemohli roztahovat nefachčenkové a mlátit prázdnou slámu a ještě si z toho dělat zásluhy, že jako okrádají ty ostatní... platil by jeden metr.Ke skutečné demokracii máme na hony daleko
.... já na Stena ... makám rád ...

***- ... je to totiž ... Otec samoživitel /na neplacený mateřský trpitel ... :-)
/ teda vlastně ocovský - mám-li být významově přesný ... /

Škoda že nejseš Stanley ešče Rom ...

***- ... nejedno oko včetně pidlookýho Kocába
v republice by dojetím a účastí zaslzelo ...

*

stěhujem se do Litvínova ... tam se aspoň ctí lidský rights bez ohledu na orientAaci, barvu kůže a vyznání ...
/ možná to jednou taky dotáhnu tak daleko že práce mi bude fukač ... a love a pivo mi budou nosit z magistrátu ... /

... Řábková je hyena co z Romského potu tyje ale i tak se nám tam dobře žije ... a zbude i Kocábovi na prémie ... / je to náš kluk - rocker ušatej .. všemi mastmi mazanej ... /

*
a ty kolečko to tak nežer, ... v senátu na to seno je oslů dost ... proč bys jim měl ještě ty ujídat ... ?? ... :-))

*
09.09.2009 17:38
stanislav
jako já makal leta. kapku si vodpočinout, neuškodí přeci, nevim, co mi kolo furt závidí, asi není v práci spokojená. se stává... hehe
09.09.2009 17:39
malékulatékolečko
Tak to prrr já nemluvím o stenovi. Obecně nerada makám na povaleče ať je černý, zelený nebo puntíčkovaný. :-)))
09.09.2009 17:43
stanislav

Tak to prrr já nemluvím o stenovi. Obecně nerada makám na povaleče ať je černý, zelený nebo puntíčkovaný. :-)))
no, to je fajn, ale na koho makáš? ty neděláš pro sebe? ty jako dáváš svuj plat někomu? každej něco platí, např. nájem, vzp atd., jinak je bezdomovec a dopadne blbě neasi.  a ti bezdomovci zas živěj různý nadace, sociální pracovníky a tak dál. jeden bez druhýho je v loji...
09.09.2009 17:44
stanislav
a kdyby ti romové neměli děti, koho bys učila nebo mučila? 
09.09.2009 18:19
malékulatékolečko
stanislav napsal(a):
když už nme blokuješ, tak mi nepiš,ale přesto ti odpovím - kdyby ti romové neměli děti - učila bych postižené - tak jak je má aprobace - postižené mentálně, tělesně a poruchy chování - vadí mi, že Rom je zaklínadlo - na ně je peněz dost, na ostatní - opravdu postižené se jich nedostává a odvádím daně a z těch daní se platí vše i těm, co se jim pracovat nechce. Taky si platím sociální a zdravotní postižení z toho sociálního asi v důchodu neuvidím ani korunu nebo možná jen nějaký drobák, co mi někdo hodí do klobouku až budu vybírat popelnice a je dobře známo proč - musím si spořit zvlášť ,a bych něco měla a to , co si naspořím rozkradou bankovní ústavy u kterých spořím. O zdravotním neříkám nic - potřebuji na svou nemoc drahé léky a platím si je téměř sama a není nikdo , kdo by mi na ně přidal - mám studujícího syna a nikdo mi nedá ani korunu jeho studium stojí řádově 20 000 korun ročně na státní střední škole. S manželem makáne odvidím do nevidím a na nové auto, ve kterém si jezdí naši občané , pobírající dávky v hmotné nouzi a nejsou to žádné vraky, nemáme a mít dlouho nebudem. Dál budu dřít nákupy v ruce a jen koukat jak na mě dělají dlouhý nos s z nových audin a podobných strojů, ve kterých si jezdí do heren a nočních podniků a ráno ve škole mi pak řeknou , že jsem p..a a s hodí mě ze schodů, jako mého kolegu jen poroto, že si dovolil říct jejich potomkovi , že má po sobě uklidit a neházet odpadky do křoví na výletě. Takže tak stanislave a nediv se , že pěním
09.09.2009 18:30
stromors
kolečko kolečko
pěníš na nesprávném móři
to nedělej dyž tě to móří!
polámané kolečko (absurdní rým :0)
09.09.2009 19:26
malékulatékolečko
stromors napsal(a):
kolečko kolečko
pěníš na nesprávném móři
Tak hele, jsetli cheš přispět na provoz- např na jízdné dětí , kterým rodiče peníze nedávají což je k dnešnímu dni 40 KČ a děti vesele na můj účet jezdí domů - vynásob to 42 týdny dle odhadu je je to 1075 Kč jen na jízdném a o dalším nemluvě - pastelky, tužky, obaly atd částka zvýšena o 400 kč na dítě během roku - pošlu ti číslo účtu a můžeš přispět - já to totíž platím ze svého - múj původní diskuzní příspěvek, ač řádně odeslán - delší a podrobnější, není asi nějakým nedopatřením, mně zobrazen, takže nevím , jestli došel na správné místo a zda jsi schopna jej přečíst a posléze rozkódovat . Měj příjemný a klidný zbytek týdne
09.09.2009 19:28
stanislav
kolo, kdo tě blokuje, ty kolo jedno divný? já to nejsem. kolikrát ti to mám řikat...
09.09.2009 19:30
stanislav
aha, renonc, já tě tu měl v bloku, sem to sám ani netušil, nebo na to zapomněl, sorry...
09.09.2009 19:44
stromors
stromors napsal(a):
kolečko kolečko
pěníš na nesprávném móři
Tak hele, jsetli cheš přispět na provoz- např na jízdné dětí , kterým rodiče peníze nedávají což je k dnešnímu dni 40 KČ a děti vesele na můj účet jezdí domů - vynásob to 42 týdny dle odhadu je je to 1075 Kč jen na jízdném a o dalším nemluvě - pastelky, tužky, obaly atd částka zvýšena o 400 kč na dítě během roku - pošlu ti číslo účtu a můžeš přispět - já to totíž platím ze svého - múj původní diskuzní příspěvek, ač řádně odeslán - delší a podrobnější, není asi nějakým nedopatřením, mně zobrazen, takže nevím , jestli došel na správné místo a zda jsi schopna jej přečíst a posléze rozkódovat . Měj příjemný a klidný zbytek týdne
Milá matko Terezo!
Ulož svatozář do skříně a běž se trošku pobavit! :0)
09.09.2009 19:45
malékulatékolečko
stromors napsal(a):
stromors napsal(a):
kolečko kolečko
pěníš na nesprávném móři
Milá matko Terezo!
Takže přispěješ - věděla jsem to - číslo účtu zasílám ve zprávě jsi skvělá :-))
09.09.2009 19:46
stromors
stromors napsal(a):
stromor
s napsal(a):
kolečko kolečko
pěníš na nesprávném móři
Tak hele, jsetli cheš přispět na provoz- např na jízdné dětí , kterým rodiče
peníze nedávají což je k dnešnímu dni 40 KČ a děti vesele na můj účet jezdí
domů - vynásob to 42 týdny dle odhadu je je to 1075 Kč jen na jízdném a o
dalším nemluvě - pastelky, tužky, obaly atd částka zvýšena o 400 kč na dítě
během roku - pošlu ti číslo účtu a můžeš přispět - já to totíž platím ze svého -
múj původní diskuzní příspěvek, ač řádně odeslán - delší a podrobnější, není asi
nějakým nedopatřením, mně zobrazen, takže nevím , jestli došel na správné místo
a zda jsi schopna jej přečíst a posléze rozkódovat . Měj příjemný a klidný
zbytek týdne
Milá matko Terezo!
Takže přispěješ - věděla jsem to - číslo účtu zasílám ve zprávě jsi skvělá
:-))
díky, konečně pochvala!
09.09.2009 19:54
HanaKonvesz

stanislav napsal(a):
když už nme blokuješ, tak mi nepiš,ale přesto ti odpovím - kdyby ti romové neměli děti - učila bych postižené - tak jak je má aprobace - postižené mentálně, tělesně a poruchy chování - vadí mi, že Rom je zaklínadlo - na ně je peněz dost, na ostatní - opravdu postižené se jich nedostává a odvádím daně a z těch daní se platí vše i těm, co se jim pracovat nechce. Taky si platím sociální a zdravotní postižení z toho sociálního asi v důchodu neuvidím ani korunu nebo možná jen nějaký drobák, co mi někdo hodí do klobouku až budu vybírat popelnice a je dobře známo proč - musím si spořit zvlášť ,a bych něco měla a to , co si naspořím rozkradou bankovní ústavy u kterých spořím. O zdravotním neříkám nic - potřebuji na svou nemoc drahé léky a platím si je téměř sama a není nikdo , kdo by mi na ně přidal - mám studujícího syna a nikdo mi nedá ani korunu jeho studium stojí řádově 20 000 korun ročně na státní střední škole. S manželem makáne odvidím do nevidím a na nové auto, ve kterém si jezdí naši občané , pobírající dávky v hmotné nouzi a nejsou to žádné vraky, nemáme a mít dlouho nebudem. Dál budu dřít nákupy v ruce a jen koukat jak na mě dělají dlouhý nos s z nových audin a podobných strojů, ve kterých si jezdí do heren a nočních podniků a ráno ve škole mi pak řeknou , že jsem p..a a s hodí mě ze schodů, jako mého kolegu jen poroto, že si dovolil říct jejich potomkovi , že má po sobě uklidit a neházet odpadky do křoví na výletě. Takže tak stanislave a nediv se , že pěním
já se ti kolečko nedivim, že pěníš, když jsi v takové situaci. možná by fakt nebylo od věci najít nějakou jinou práci, která není tolik náročná co do emocí. se vším respektem, člověk, který sám trpí nouzí charitu dělat nemůže - tu ekonomickou. to je jednou daný.  tvou situaci ti fakt nezávidím, ale stěžovat si nám, za to co si sama tropíš mi přijde směšný a nakonec mi zbyde dojem, že se jenom potřebuješ pochlubit tím litrem na jízdný či na co. tož tak kolečko. zkus mi nenapadat nebo klidně jo, popsala jsem ti můj dojem z tvých příspěvků.
09.09.2009 19:58
malékulatékolečko
HanaKonvesz napsal(a):

stanislav napsal(a):
já se ti kolečko nedivim, že pěníš, když jsi v takové situaci. možná by fakt nebylo od věci najít nějakou jinou práci, která není tolik náročná co do emocí. se vším respektem, člověk, který sám trpí nouzí charitu dělat nemůže - tu ekonomickou. to je jednou daný.  tvou situaci ti fakt nezávidím, ale stěžovat si nám, za to co si sama tropíš mi přijde směšný a nakonec mi zbyde dojem, že se jenom potřebuješ pochlubit tím litrem na jízdný či na co. tož tak kolečko. zkus mi nenapadat nebo klidně jo, popsala jsem ti můj dojem z tvých příspěvků.
Uniká mi, oč ti jde - dělám svou práci ráda a schutí a s tebou nějak nemám potřebu komunikovat o čemkoliv - blokuješ si mne ,. tak to prosím dodržuj a zdrž se laskavě příspěvků na mou adresu. Děkuji :_)))
09.09.2009 20:17
HanaKonvesz
jasně, šlo jenom vo to, aby ses přestala chlubit, aby se ti lidi nesmáli, kole, o nic jinýho mi nešlo. udělala jsem to v tvým zájmu. 
09.09.2009 20:26
malékulatékolečko
já se nechlubím a opravdu nebudu stebouo ničem diskutovat - máme rozdílný pohled na věc z pohledu Pražáka, který má dvojnásobný plat a burana, jak s tady nedávno vyjádřil japko , takže se nikdy nemůžeme shodnout - osobně se se svými čtyřmi vysokoškolkými tituly za burana nepovažuji i, když toto vyjádření buransky a idiotsky vypadá,ale na hrubý pytel.... a skutečnost, je jaká je- mám na mysli sociální oblast a zneužívání dávek - nechtěj abych tady uvedla statistiku starou zhruba 3 měsíce - asi by nebyla příjemná nikomu - takže opravdu - hádat se nechci a a nebudu o ničem - pokud povedu odbornou debatu , tak to rozhodně nebude tady a už vůbec ne s tebou :-)))
09.09.2009 20:34
HanaKonvesz
no jo no. tak nediskutuj. o to tě nikdo nežádal. já píšu svůj názor do diskuze kterou založil Faun esli se nepletu. 
[ << ] [ < ] [ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)