Téma #1178 |
Autor: | Faun |
Fórum: |
Datum publikace: | 23.08.2009 20:59 |
Počet návštěv: | 5317 |
Počet názorů: | 233 |
Přistěhovalci |
Pražské Dejvice měly dvě hospody, kde jste skoro vždy potkali někoho z "rockerů". Letenský Špejchar a hospodu Na slamníku v Bubenči. Pokud vím, tak Slamník se sice nikdy nedostal do textu žádného songu jako je slavný "Špejchar blues" od ETC, ale "Špejchar" už není a hospoda Na slamníku funguje dodnes.
Před pár týdny jsem se Na slamníku zastavil a i tak trochu z nostalgie si na zahrádce dal pivo. Nic se tam za ta léta nezměnilo. Smradlavý záchodky, omšelý dřevěný stoly a zaprášenej sál, kde se dodnes pořádají koncerty kapel.
Číšník se mě zeptal jestli si dám i něco k jídlu. Přikývl jsem. Po chvilce mi přinesl jídelníček, ale když jsem ho otevřel, byl v azbuce. Můj překvapený výraz číšníka upozornil na jeho přehmat a s omluvou mi přinesl knížečku s latinkou. Nespletl si mě s turistou. Do téhle části Prahy nikdy žádný turista nezabloudí. Hned naproti hospodě je ale komplex budov, kde žije početná komunita ruských přistěhovalců, kteří si tu našli svůj domov. Většina z nich tu je již více jak deset let a tak málokdo z nich nemá vyřízeny doklady na trvalý pobyt v ČR.
Včera mi pak kamarád říkal, že hospodu Na slamníku chce koupit nějaká ruská společnost a má záměr z ní udělat tradiční ruskou restauraci.
A práve v tu chvíli jsem si uvědomil jak se věci mění.
V Paříži mají už dávno arabskou a čínskou čtvrť. V Německu žije víc než milion ekonomických přistěhovalců z Turecka a Holandsko je v celém světě již dlouho vnímáno jako křižovatka ras, národů a náboženských vyznání. Já si vlastně teď také nemohu vzpomenout ani na jednu pražskou zeleninu nebo večerku, která by nebyla provozována vietnamci. Na stavbách se mluví převážně ukrajinsky a čínské restaurace jsou na každém rohu. Většina těhle cizinců k nám nepřijela jen na pár měsíců. ale natrvalo. Většina z nich již má povolení k trvalému pobytu a mnozí si přivezli i své rodiny.
Před třiceti lety by si v USA nikdo netroufnul tvrdit, že presidentem se stane afroameričan. Stalo se. Vzhledem k tradiční početnosti arabských rodin je tedy klidně možné, že za 20 let budou mít některé evropské státy arabské presidenty. Je i možné, že dvojjazyčné rusko-české nápisy na obchodech a restauracích, které jsou již dnes běžně k vidění v Karlových Varech, budou běžné i v Praze, Brně a dalších městech.
Evropa se prostě stala cílem ekonomických přistěhovalců už dávno a v Čechách si na ruské, ukrajinské, americké a co já vím jaké ještě čtvti ve velkých městech budeme muset také zvyknout. Svět je v pohybu a hranice už neoddělují.
Tak jako je v pražských Nuslích ukrajinský pravoslavný kostel, kde je každou neděli narváno k prasknutí, tak je zřejmé, že se stále zřetelněji budeme "na ulicích" potkávat i s islámem a dalšími náboženstvími. V některých ulicích a pak i čtvrtích se česky budeme domlouvat jen těžko.
Já sám žiju s partnerkou, která je cizinka. Máme dvouměsíční dceru, která má dvojí občanství. Zajímá mě ale názor Vás ostatních:
Vnímáte současné prolínání kultur jako pozitivní proces, který je ve svém důsledku obohacující pro společnost jako takovou nebo ekonomické přistěhovalectví vnímáte jako něco, co se nedá sice zcela zastavit, ale "vše má své meze"?
|
|
Názory |
04.09.2009 13:34
stromors
|
Faun napsal(a): Alan Marceau napsal(a): víte, já jsem nikdy těm komunistům moc nefandil, ve straně jsem nebyl, ale dneska je to to nejrozumnější, co můžete volit. Evropská unie je na hovno. . Tak to tedy sorry. no, ještě to tak! nejrozumější je, vzít rozum do hrsti a nevolit komunisti!!! |
04.09.2009 13:40
stanislav
|
kdo volit komunisty, ten být divná osoba. |
04.09.2009 13:53
stromors
|
stanislav napsal(a): kdo volit komunisty, ten být divná osoba. v hlavě nemít závit ani za soba! |
04.09.2009 14:32
bříza
|
- komu nisti
- tomu nisti
přítomností svou si jisti
v každém zdejším parlamentu
jako supi beze změn tu
na svou kořist čekajíce
- to si můžeš vyřvat plíce
stejně mnohý nevěří ti . . .
- poprávu pak budem v ... ráji
|
04.09.2009 23:09
Lubor Libý
|
Alan Marceau napsal(a): víte, já jsem nikdy těm komunistům moc nefandil, ve
straně jsem nebyl, ale dneska je to to nejrozumnější, co můžete volit.
Evropská unie je na hovno. Vemte si ty žárovky. Co to stojí a vydrží to
prd. Oni tvrdí, že to vydrží dlouho, ale oni to rozsvítěj a nechaj to
svítit. Když jdeš na záchod, tak rozsvěcíš, zhasínáš, to ti žárovka
skoro nic neuspoří a za chvíli odejde. A na to ty evropský úředníci
nemyslej. |
05.09.2009 14:26
Alan Marceau
|
Já jsem jen zkusil zreprodukovat názor tří pánů, které jsem poslouchal v čekárně u lékaře, co na to řeknete... komunisty samozřejmě volit nebudu |
05.09.2009 15:23
stromors
|
Alan Marceau napsal(a): Já jsem jen zkusil zreprodukovat názor tří pánů, které jsem poslouchal v čekárně u lékaře, co na to řeknete... komunisty samozřejmě volit nebudu no, hlas lidu tohle mele, kam přijdeš! Jde z toho strach! |
05.09.2009 17:15
malékulatékolečko
|
Nečetla jsem důkladně předchozí příspěvky a možná už to tady někdo řekl, ale vše lze hodnotit z e dvou hledisek - ekonomické hledisko je katastrofální - lidé u nás nemají práci. Teď prosím mluvím za oblast, kde skutečně vysoká nezaměstnanost je,roste a přesto jsou místo lidí, o kterých se ví, že umí pracovat a jsou fachmany, zaměstnáváni dělníci z jiných států - jsou totiž levnější, takže lidé, kteří přišli o práci zůstavají bez ní i nadále. Je to zoufalé. Většinu našeho města vlastní vietnamská komunita - o skupování bytů a nebytových prostor jen v našem městě by se dalo diskutovat sto let a stejně by to nic nevyřešilo - navštěvuji vietnamské služby ( kosmetika, pedikúra,manikúra,masáže apod.) a jsem spokojená jak s cenami, tak se službou.
Dalším hlediskem je etika - každý má právo cestovat, pracovat a vydělávat si, jak umí pozn. jen proto ještě nebyla u nás např. zrušena prostituce. Proti cizincům, kteří se zde usadili a žijí, chovají-li se v rámci daných pravidel přiměřeně, nemám vůbec nic .
Vadí mi mafiáni a zlatokopové - tajenku si dosadíte.
Pracuji s Romy - to už tady ale dávno většina ví. Než někdo začne vyskakovat, že jsem rasista - nejsem. Toleruji kulturu, zájmy a další věci, ale žijí v tomto státě, tak budou muset dodržovat pravidla daná zákony. jejich obcházení mi vadí a nikdy s tím nebudu souhlasit.
K volbám samozřejmě půjdu, pokud tedy nějaké v dohledné době budou, už jen proto, abych neumožnila kreténům, kteří si brousí zuby na posty a další čachry s čímkoliv, aby se dostali na svá vyhlédnutá místa. |
05.09.2009 17:42
stromors
|
Nečetla jsem, kolečko, důkladně tvůj předchozí příspěvek, ale ekonomické
hledisko je klastrofóbní! Lidsé u nás prasí, když nemají ideály! |
05.09.2009 18:03
stanislav
|
kolečko bude volit Národní stranu.
|
05.09.2009 18:30
malékulatékolečko
|
stanislav napsal(a): kolečko bude volit Národní stranu. Volím tebe - máš super návod na proklouznutí mezi mateřskou školou a důchodem :-) |
05.09.2009 18:30
malékulatékolečko |
|
06.09.2009 21:49
stanislav
|
malékulatékolečko napsal(a): stanislav napsal(a): kolečko bude volit Národní stranu. Volím tebe - máš super návod na proklouznutí mezi mateřskou školou a důchodem :-) proklouznout? ty jsi ale milá. kdybys potřebovala poradit, jak na to, jsem tu denně... |
09.09.2009 09:20
HarryHH
|
For "malékulatékolečko:
k tvému:
... k volbám samozřejmě půjdu, pokud tedy nějaké v dohledné době budou, už jen proto, abych neumožnila kreténům, kteří si brousí zuby na posty a další čachry s čímkoliv, aby se dostali na svá vyhlédnutá místa.
-----------------------------------------------------------------------------
Jo, jo ... ušolechtilý cíle, ....
... tak ty jsou mi cizí ...
jak je někdo na mě vytáhne, ... hned ho pro jistotu fláknu po hubě .. :-))
/ kdo nejde k volbám, ... volí bolševika, ... kdo nevolí zelený ... sere na střevlíka ..., a kdo je blbej volí, ... s nevolí ... - nejblbějšího politika ... /
***- ... jo, jo spravedlivý od "přirození" ... to maj´blbý ...
... kolo dějin jednotlivec nezastaví ... když erekce ducha - pindík nepostaví ...
** |
09.09.2009 09:26
stanislav
|
Harry, bacha na kolečko, tohle se mu nebude líbit a napíše ti eanou zprávu, že ho nezajímáš... hehe
|
09.09.2009 09:35
stromors
|
stanislav napsal(a): Harry, bacha na kolečko, tohle se mu nebude líbit a napíše ti eanou zprávu, že ho nezajímáš... hehe :) tak tak |
09.09.2009 09:39
HarryHH
|
stanislav napsal(a): Harry, bacha na kolečko, tohle se mu nebude líbit a napíše ti eanou zprávu, že ho nezajímáš... hehe Stene, asi ne, ... já totiž nejsem ten správný typ na intelektuální hašteření ... :-))
a taky svobuda osobního projevu ta je mi svatá ...
kolečko, skini, ... romové,
... lesby i gayové ...
si můžou házet do urny papíry jaký chcou ... i ty pokakaný ...
... to je jejich nezadatelný občanský právo ...
poňváč prej už žijeme v demogracii ...
***- ... tak si to užívejme ...:-))
* |
09.09.2009 09:41
stromors
|
Já volim kolečko, do senátu, kterýž od slova seno :0) |
09.09.2009 09:43
stanislav
|
líbí se mi ten lišák Harry, jak ctí tu svobodu osobního projevu, tím by nám všem měl jít příkladem!
|
09.09.2009 09:54
stanislav
|
http://www.youtube.com/ct24volby2009#utm_campaign=cs_cz&utm_medium=sklik&
;utm_source=cs-sklik-emea-cz-elections-sk&utm_medium=ha&utm_term={keywor
d}
todle je supr, může si každej nahrát svuj vídeo dotaz a moravec to pustí politikovi a ten bude perplex. harry, natoč jim něco... :o)) |
(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)
|