Téma #1178 |
Autor: | Faun |
Fórum: |
Datum publikace: | 23.08.2009 20:59 |
Počet návštěv: | 5320 |
Počet názorů: | 233 |
Přistěhovalci |
Pražské Dejvice měly dvě hospody, kde jste skoro vždy potkali někoho z "rockerů". Letenský Špejchar a hospodu Na slamníku v Bubenči. Pokud vím, tak Slamník se sice nikdy nedostal do textu žádného songu jako je slavný "Špejchar blues" od ETC, ale "Špejchar" už není a hospoda Na slamníku funguje dodnes.
Před pár týdny jsem se Na slamníku zastavil a i tak trochu z nostalgie si na zahrádce dal pivo. Nic se tam za ta léta nezměnilo. Smradlavý záchodky, omšelý dřevěný stoly a zaprášenej sál, kde se dodnes pořádají koncerty kapel.
Číšník se mě zeptal jestli si dám i něco k jídlu. Přikývl jsem. Po chvilce mi přinesl jídelníček, ale když jsem ho otevřel, byl v azbuce. Můj překvapený výraz číšníka upozornil na jeho přehmat a s omluvou mi přinesl knížečku s latinkou. Nespletl si mě s turistou. Do téhle části Prahy nikdy žádný turista nezabloudí. Hned naproti hospodě je ale komplex budov, kde žije početná komunita ruských přistěhovalců, kteří si tu našli svůj domov. Většina z nich tu je již více jak deset let a tak málokdo z nich nemá vyřízeny doklady na trvalý pobyt v ČR.
Včera mi pak kamarád říkal, že hospodu Na slamníku chce koupit nějaká ruská společnost a má záměr z ní udělat tradiční ruskou restauraci.
A práve v tu chvíli jsem si uvědomil jak se věci mění.
V Paříži mají už dávno arabskou a čínskou čtvrť. V Německu žije víc než milion ekonomických přistěhovalců z Turecka a Holandsko je v celém světě již dlouho vnímáno jako křižovatka ras, národů a náboženských vyznání. Já si vlastně teď také nemohu vzpomenout ani na jednu pražskou zeleninu nebo večerku, která by nebyla provozována vietnamci. Na stavbách se mluví převážně ukrajinsky a čínské restaurace jsou na každém rohu. Většina těhle cizinců k nám nepřijela jen na pár měsíců. ale natrvalo. Většina z nich již má povolení k trvalému pobytu a mnozí si přivezli i své rodiny.
Před třiceti lety by si v USA nikdo netroufnul tvrdit, že presidentem se stane afroameričan. Stalo se. Vzhledem k tradiční početnosti arabských rodin je tedy klidně možné, že za 20 let budou mít některé evropské státy arabské presidenty. Je i možné, že dvojjazyčné rusko-české nápisy na obchodech a restauracích, které jsou již dnes běžně k vidění v Karlových Varech, budou běžné i v Praze, Brně a dalších městech.
Evropa se prostě stala cílem ekonomických přistěhovalců už dávno a v Čechách si na ruské, ukrajinské, americké a co já vím jaké ještě čtvti ve velkých městech budeme muset také zvyknout. Svět je v pohybu a hranice už neoddělují.
Tak jako je v pražských Nuslích ukrajinský pravoslavný kostel, kde je každou neděli narváno k prasknutí, tak je zřejmé, že se stále zřetelněji budeme "na ulicích" potkávat i s islámem a dalšími náboženstvími. V některých ulicích a pak i čtvrtích se česky budeme domlouvat jen těžko.
Já sám žiju s partnerkou, která je cizinka. Máme dvouměsíční dceru, která má dvojí občanství. Zajímá mě ale názor Vás ostatních:
Vnímáte současné prolínání kultur jako pozitivní proces, který je ve svém důsledku obohacující pro společnost jako takovou nebo ekonomické přistěhovalectví vnímáte jako něco, co se nedá sice zcela zastavit, ale "vše má své meze"?
|
|
Názory |
28.08.2009 17:12
stanislav
|
Lubor je expert. respekt k zákonun a nazdar, jinak vůbec neni su víza a podobně, normálka. břízovo starostě o duši musulmanta jsou pěkný, ale kdyby mu vylítnul někdo z rodiny do vzduchu, záhy by ho to přešlo. |
28.08.2009 17:22
stromors
|
stanislav napsal(a): stromorsi, ano, bříza nepláče. pláču já. kapou mi slzičky. řekni mi něco, co by to zastavilo, ten nářek, plosim... co stanislavovi slzy zastaví
to jen terorista ví! :0)
|
28.08.2009 17:30
stromors
|
stanislav napsal(a): co děláš blbě, břízo? řekni. to je na celý věci nejzajímavější.. jé, mě by to taky zajímalo :) (bych si zahojila své frustrace :0), pustit se s někým do debaty znamená, vkládat sebe (jak nebezpečné! :0). Jak já to vidím, bříza dělá dost: píše poezii, což pro mne nevyčíslitelná hodnota.
A každý musí začít u sebe ne? A hledat viníky je ta poslední kratochvíle, dost ošidná, pokud čin není zřetelně zlý a mimo právo.
u sama by n ladin :)
Např. naučit se zvládnout svůj hněv, toť lepší, než vystudovat filosofickou,
takže jsme zas u emocí!
|
28.08.2009 17:59
stanislav
|
stromorsi, já sem unavenej. hehe... du si lehnout. uprchlíci, ať tu sou, ale nerušej můj spánek... |
28.08.2009 18:02
stromors
|
stanislav napsal(a): stromorsi, já sem unavenej. hehe... du si lehnout. uprchlíci, ať tu sou, ale nerušej můj spánek... :)
tak sni! |
28.08.2009 18:45
stanislav
|
stromors napsal(a): stanislav napsal(a): stromorsi, já sem unavenej. hehe... du si lehnout. uprchlíci, ať tu sou, ale nerušej můj spánek... :) tak sni! nejde mi to... |
28.08.2009 18:49
stromors
|
stanislav napsal(a): stromors napsal(a): stanislav napsal(a): stromorsi, já sem unavenej. hehe... du si lehnout. uprchlíci, ať tu sou, ale nerušej můj spánek... :) tak sni! nejde mi to... a jjéžiš! tak to máš přistěhovalce v hlavě? kolik? musíš si dát na hlavu trnovou korunu, to je takovej ostnatej drát, za kerej nesmí tumor :)
heh, zas asi letim do mánie, protož jsem dnes neměla svých dvacet kiláků na kole, olé! |
28.08.2009 18:53
stanislav
|
na kole jezdit, to by mě zabilo. du si lehnout. ať bříza zase něco řekne, prosim, jedno co. chci to. hehe. miluju debaty s podtextem moudra |
31.08.2009 09:06
HarryHH
|
stanislav napsal(a): Lubor je expert. respekt k zákonun a nazdar, jinak vůbec neni su víza a podobně, normálka. břízovo starostě o duši musulmanta jsou pěkný, ale kdyby mu vylítnul někdo z rodiny do vzduchu, záhy by ho to přešlo. .... mrtvej indián ... dobrej iddián ...
***- ... a vůbec nejlepčí ... vycpanej v Náprstkovu muzeu ... heh, he ,...
s vytetovanou želvou Mohykánů na prsou, ...
.... a v triku s nesmrtelným Che Guevarou ...
PS ... pokrok prostě nezastavíš, ...
stanislav napsal(a): stromorsi, já sem unavenej. hehe... du si lehnout. uprchlíci, ať tu sou, ale nerušej můj spánek... stanislav napsal(a): stromorsi, já sem unavenej. hehe... du si lehnout. uprchlíci, ať tu sou, ale nerušej můj spánek... ... šel bych si taKY LEHNOUT, a nechal si zdát o Vinetůovi ... a pláních zdivočelýho západu .. .
no jo, ...
jenže místo toho, musím při vědomí a střízlivej, ...
.. makat soustavnou prací na zkáze týhle prohnilý civilzace ...
* |
31.08.2009 09:11
stanislav
|
já nemakám. sem s potomkem doma. zejtra de poprvý do školy. až budu makat, nevim, jak to budu stíhat, ale asi mě to nemine... |
31.08.2009 09:26
HarryHH
|
stanislav napsal(a): já nemakám. sem s potomkem doma. zejtra de poprvý do školy. až budu makat, nevim, jak to budu stíhat, ale asi mě to nemine... ... no vidiš, ... a v tomhle ti ani vláda ... ani machometáni s talibanu nepomůžou ...
a potom člověk nemá být kapku nesnášenlivej ...
já kupříkladu jsem na politiky ras, ...
ba nebojím se říci .. přímo rasista ...
... a v jejich případě ani fyzická likvidace by mi nebyla cizí ...
/ jsem totiž od přírody tuplovanej, zásadista, ... sadista a kruťas ... :-)) /
no a teď je můj favorit náš Česko*-velkomoravsko-německo-esterajch-maďarskej Švarce-negr Top 09 ... z muzea Voskových figurín ...
na renegáty a degeneráty ... si prostě potrpim ...
Nachystám nějakou výživnou pyrotechniku, ... a těším se k volbám jako malý dítě.
A co ty, jak ty si půjdeš užít svých pět vteřin tvé občanské důležitosti ??? ...:-))
***--- ... zvedni prdel, jedno ztrdel, ... tvůj hlas platí .. hovno z gatí .. !! |
31.08.2009 09:52
stanislav
|
volit nepudu. seru na to.
|
31.08.2009 09:54
stromors
|
stanislav napsal(a): volit nepudu. seru na to. já volím smrt :) |
31.08.2009 09:55
stanislav
|
stromors napsal(a): stanislav napsal(a): volit nepudu. seru na to. já volím smrt :) kilnout se je prima. ale nejde to. jako z různejch důvodů... :o)) |
31.08.2009 10:00
stromors
|
stanislav napsal(a): stromors napsal(a): stanislav napsal(a): volit nepudu. seru na to. já volím smrt :) kilnout se je prima. ale nejde to. jako z různejch důvodů... :o)) paroubek má u mě vroubek
bém vytváří špatný vjém
topolánek vyčůránek
klaus chce furt aplaus
|
31.08.2009 11:32
bříza
|
- náhodou machometáni maj manželky vyřešený, jako nikdo - podle fotbalového přísloví "nedáš - dostaneš". Tam by Stanislav myslím nespekuloval, jak stihne synka vodit do školy. Ba i ten soud by probíhal možná o poznání jinak. Inu - jiný kraj, jiný brav. Už aby se nám přizpůsobili ... i když ... pokud by člověk bral jako kriterium úspěchu populační křivku, nebo stabilitu rodiny - tak nevim nevim ....... |
31.08.2009 12:14
stanislav
|
sem rád, že sem katolík v poměrně sociálně demokratickým státě. na machometána bych si hrál jen chvilku a byl bych bit... |
31.08.2009 13:30
stromors
|
Já cupitala dnes po kuchyni a nesla na stůl :O) |
04.09.2009 09:50
Alan Marceau
|
víte, já jsem nikdy těm komunistům moc nefandil, ve straně jsem nebyl, ale dneska je to to nejrozumnější, co můžete volit. Evropská unie je na hovno. Vemte si ty žárovky. Co to stojí a vydrží to prd. Oni tvrdí, že to vydrží dlouho, ale oni to rozsvítěj a nechaj to svítit. Když jdeš na záchod, tak rozsvěcíš, zhasínáš, to ti žárovka skoro nic neuspoří a za chvíli odejde. A na to ty evropský úředníci nemyslej. |
04.09.2009 12:15
Faun
|
Alan Marceau napsal(a): víte, já jsem nikdy těm komunistům moc nefandil, ve straně jsem nebyl, ale dneska je to to nejrozumnější, co můžete volit. Evropská unie je na hovno. . Tak to tedy sorry. |
(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)
|