Téma #1178
Autor:Faun
Fórum:
Obecná diskuze
Datum publikace:23.08.2009 20:59
Počet návštěv:5321
Počet názorů:233

Přistěhovalci

Pražské Dejvice měly dvě hospody, kde jste skoro vždy potkali někoho z "rockerů". Letenský Špejchar a hospodu Na slamníku v Bubenči. Pokud vím, tak Slamník se sice nikdy nedostal do textu žádného songu jako je slavný "Špejchar blues" od ETC, ale "Špejchar" už není a hospoda Na slamníku funguje dodnes.

Před pár týdny jsem se Na slamníku zastavil a i tak trochu z nostalgie si na zahrádce dal pivo. Nic se tam za ta léta nezměnilo. Smradlavý záchodky, omšelý dřevěný stoly a zaprášenej sál, kde se dodnes pořádají koncerty kapel.

Číšník se mě zeptal jestli si dám i něco k jídlu. Přikývl jsem. Po chvilce mi přinesl jídelníček, ale když jsem ho otevřel, byl v azbuce. Můj překvapený výraz číšníka upozornil na jeho přehmat a s omluvou mi přinesl knížečku s latinkou.
Nespletl si mě s turistou. Do téhle části Prahy nikdy žádný turista nezabloudí. Hned naproti hospodě je ale komplex budov, kde žije početná komunita ruských přistěhovalců, kteří si tu našli svůj domov. Většina z nich tu je již více jak deset let a tak málokdo z nich nemá vyřízeny doklady na trvalý pobyt v ČR.

Včera mi pak kamarád říkal, že hospodu Na slamníku chce koupit nějaká ruská společnost a má záměr z ní udělat tradiční ruskou restauraci.

A práve v tu chvíli jsem si uvědomil jak se věci mění.

V Paříži mají už dávno arabskou a čínskou čtvrť. V Německu žije víc než milion ekonomických přistěhovalců z Turecka a Holandsko je v celém světě již dlouho vnímáno jako křižovatka ras, národů a náboženských vyznání.
Já si vlastně teď také nemohu vzpomenout ani na jednu pražskou zeleninu nebo večerku, která by nebyla provozována vietnamci. Na stavbách se mluví převážně ukrajinsky a čínské restaurace jsou na každém rohu.
Většina těhle cizinců k nám nepřijela jen na pár měsíců. ale natrvalo.
Většina z nich již má povolení k trvalému pobytu a mnozí si přivezli i své rodiny.

Před třiceti lety by si v USA nikdo netroufnul tvrdit, že presidentem se stane afroameričan. Stalo se. Vzhledem k tradiční početnosti arabských rodin je tedy klidně možné, že za 20 let budou mít některé evropské státy arabské presidenty. Je i možné, že dvojjazyčné rusko-české nápisy na obchodech a restauracích, které jsou již dnes běžně k vidění v Karlových Varech, budou běžné i v Praze, Brně a dalších městech.

Evropa se prostě stala cílem ekonomických přistěhovalců už dávno a v Čechách si na ruské, ukrajinské, americké a co já vím jaké ještě čtvti ve velkých městech budeme muset také zvyknout. Svět je v pohybu a hranice už neoddělují.

Tak jako je v pražských Nuslích ukrajinský pravoslavný kostel, kde je každou neděli narváno k prasknutí, tak je zřejmé, že se stále zřetelněji budeme "na ulicích" potkávat i s islámem a dalšími náboženstvími. V některých ulicích a pak i čtvrtích se česky budeme domlouvat jen těžko.

Já sám žiju s partnerkou, která je cizinka. Máme dvouměsíční dceru, která má dvojí občanství. Zajímá mě ale názor Vás ostatních:

Vnímáte současné prolínání kultur jako pozitivní proces, který je ve svém důsledku obohacující pro společnost jako takovou nebo ekonomické přistěhovalectví vnímáte jako něco, co se nedá sice zcela zastavit, ale "vše má své meze"?

Názory
28.08.2009 12:17
stanislav
bříza napsal(a):
stanislav napsal(a):
milý břízo. tak tedy po lopatce: když nechceš, aby někdo urážel tebe, nečiň tak ani ty jiným. to je přeci tvé krédo, z výše napsaných tvých slov je to zřejmé. ty dooprady nemáš ani šajna o tom, jakým stylem mluvíš? že to pro člověka, který se s tebou dá do řeči, může být nepříjemné. tvé soudy o deprivantech, emocionálních idiotech a podobně. když někdo něco tvrdí, je fajn, když aspoň částečně se pokouší hned to druhou svou větou neposlat k čertu.  
- já jsem někoho urazil ? Proč je pro Tebe nepříjemné mluvit o těchhle kategoriích ? Je nějaký důvod se blokovat, když tahle slova padnou ? proč potom ne, když se řekne "diabetik" ?
nejde o to, jak a o čem mluvím. apeluji jen na tvou sebereflexi, že prostě mi přijde, že druhý něco podle pravidel má či nemá, ty to vynášíš do nebes, ta metafyzická pravidla, ale vzápětí je tam jedu, jak nikde jinde. já ho tam cejtim, nemůžu za to. na nějaký slova o duševních nesrovnalostech jsem zvyklý, na to alergický nejsem, ale jsem trochu nesvůj, když někdo káže moudra o odpovědnosti, sebekontrole, úctě k druhému, ale vzápětí je schopen nějakýho špatně skrytýho útoku, ty jsi kolikrát říkal, že si nenecháš jako dělat na hlavu, ale tvé obrany jsou mnohdy horší útoků. o tom mluvím. nechci nic hrotit, jen ti chci jako dát vědět, jak tě vnímám.
28.08.2009 12:22
bříza
Stando ... tývole ... to abych se fakt začal bát mluvit ?! Vždyť jsem EVIDENTNĚ (a sám to píšeš) nikoho z týhle diskuze tím termínem neoznačoval! Šlo zcela jasně o obecné vyjádření na adresu neodpovědných pitomců v médiích, paparazziů všeho druhu, co nedohlídnou důsledků svých slov a činů - nebo dohlídnou a buď na to serou, nebo z toho dokonce profitujou. To sis zas něco zbytečně přilípnul ke xichtu - ne ? Ale budiž: budu na Tebe příště brát ohledy a podobných silných slov se vyvaruji - slibuju. :)
28.08.2009 12:42
stanislav

ale jo, no. nojo. no. jsem rád, že mi nechceš ubližovat, jsem křehkej člověk. a děsně citlivej na cokoliv.

ať žije Láska a Harry s Břízou, mý idolové. Juchajda, du na voběd...

28.08.2009 13:14
stromors
bříza napsal(a):
stromors napsal(a):
K přistěhovalcům: "Řekni, co ti tu patří a já ti to ponechám"...tak ke mně pravil kdys hlas ve snu :)
Není humor hra jen pro vysokou inteligenci? Deprivanti a emocionální idioti mají jiné hry. Nelze se dorozumět.
Humor ano. Zlý výsměch nikoli. Ten byl naopak oblíben zejména ve štvavých plátcích totalitních hnutí.
Jenže odlišit humor a zlý výsměch, na to musíš být sakra inteligentní a sebevědomý. Neprojikovat. Tedy výsada svatých :)
28.08.2009 13:18
bříza
stromors napsal(a):
bříza napsal(a):
stromors napsal(a):
K přistěhovalcům: "Řekni, co ti tu patří a já ti to ponechám"...tak ke mně pravil kdys hlas ve snu :)
Není humor hra jen pro vysokou inteligenci? Deprivanti a emocionální idioti mají jiné hry. Nelze se dorozumět.
Humor ano. Zlý výsměch nikoli. Ten byl naopak oblíben zejména ve štvavých plátcích totalitních hnutí.
Jenže odlišit humor a zlý výsměch, na to musíš být sakra inteligentní a sebevědomý. Neprojikovat. Tedy výsada svatých :)
- to asi nejsem.
Vystačím si s poučkou, že pokud humor někomu ubližujue, je zlý.
28.08.2009 13:25
stromors
bříza napsal(a):
stromors napsal(a):
bříza napsal(a):
stromors napsal(a):
- to asi nejsem.
Vystačím si s poučkou, že pokud humor někomu ubližujue, je zlý.
Souhlas, o tom se snad nikdo citlivý nebude přít. Jenže ta zatrolená citlivost! Každý hranici jinak, já to vidím na samotu a mlčení :)
28.08.2009 13:59
Lubor Libý
Mě osobně ubližuje strašně moc humorů, většinou televizních a rozhlasových, jejich humor se dotýká samotné podstaty mého vkusu, přesvědčení, názoru na život - a co mám jako dělat? Zapálit Duškovi auto? Kopnout Hřebejka do držky? Vykastrovat Donutila a znásilnit ho lahví? Kdybych se měl chovat jako islámští extrémisté, věř mi, že bych to udělal. Nebo mám jako Ty, břízo, plakat, že je svět nějakej zlej? Já na to normálně seru a je mi docela dobře, že.
28.08.2009 14:10
stromors
Lubor Libý napsal(a):
Mě osobně ubližuje strašně moc humorů, většinou televizních a rozhlasových, jejich humor se dotýká samotné podstaty mého vkusu, přesvědčení, názoru na život - a co mám jako dělat? Zapálit Duškovi auto? Kopnout Hřebejka do držky? Vykastrovat Donutila a znásilnit ho lahví? Kdybych se měl chovat jako islámští extrémisté, věř mi, že bych to udělal. Nebo mám jako Ty, břízo, plakat, že je svět nějakej zlej? Já na to normálně seru a je mi docela dobře, že.
Tyjo, já nevnímám, že by bříza plakal nad zlým světem. Spíš nad rozmáhající se necitlivostí a netolerantností. A "normálně seru" je dobrý! :)
Já na to taky ehm a nepouštím si donutily, hřebejky aj. do bytu, bytuji v pohyblivém hrobě :0)

28.08.2009 14:14
stanislav
stromorsi, ano, bříza nepláče. pláču já. kapou mi slzičky. řekni mi něco, co by to zastavilo, ten nářek, plosim...
28.08.2009 14:46
bříza
Lubor Libý napsal(a):
- uhýbáš z debaty komickou paralelou. Nemyslím, že Ti Duškův humor ubližuje stejným způsobem, jako když nacistický vtip na Židy ubližuje člověku, kterému zplynovali rodinu. A stejně tak, jako bude on náchylný k agresi a násilí vůči posměvačům, budou nutně náchylní k agresi a násilí lidé, kteří nesnesou výsměch nějakému posvátnému atributu, který jim, jejim otcům a dětem slouží v rámci nějaké kulturní tradice k sebeprojekci a sebevymezování. To se v historii neustále opakuje. Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme to popírat - ale to je tak všechno co s tím můžeme dělat. V podmínkách kulturních a sociálních otřesů středního východu pak jde o další závažný faktor v mozaice příčin terorismu. Ignorovat to je krátkozraké.
28.08.2009 14:53
Lubor Libý
aha, takže ti zfanatizovaní muslimští násilníci jsou produktem Západu, však jsem si říkal, kdy s tímhle někdo přijde
28.08.2009 15:17
bříza
Lubor Libý napsal(a):
aha, takže ti zfanatizovaní muslimští násilníci jsou produktem Západu, však jsem si říkal, kdy s tímhle někdo přijde
- to jsem napsal kde ? ( a je to vůbec podstatná otázka "kdo za to může" ? Nemělo by nás spíš zajímat jak z toho ven ? Co děláme blbě my, než začneme radit, co dělaj blbě oni ?)
28.08.2009 15:32
stanislav
co děláš blbě, břízo? řekni. to je na celý věci nejzajímavější..
28.08.2009 15:34
stanislav
terorismus je omezování svobody jak mraky. omezování práva na život.   
dělání si prdelek z čehokoliv je to samé?
celou dobu to tady tak nějak čtu a nejde mi to do hlavy.
jablíčka a hruštičky jak vyšitý...  
28.08.2009 15:55
Lubor Libý
bříza napsal(a):
Lubor Libý napsal(a):
- to jsem napsal kde ? ( a je to vůbec podstatná otázka "kdo za to může" ? Nemělo by nás spíš zajímat jak z toho ven ? Co děláme blbě my, než začneme radit, co dělaj blbě oni ?)
"jde o další závažný faktor v mozaice příčin terorismu" mi to tak nějak implikuje. já bych za mnohem závažnější příčinu viděl všeobecnou negramotnost a/nebo nevzdělávání širokých vrstev obyvatelstva a s tím zkombinovanej fundamentalismus u některých vzdělaných - docela bomba je, že takovej Zarqáwí byl kupříkladu vzděláním lékař (a je zajímavé, že křesťanský fundamentalismus DNES vede tak možná k odmítání transfúzí, ale žádnej jehovista zatím nestaví ve sklepě bombu - pěkná otázka je, jak by vypadaly třeba husitské války, mít Žižka k dispozici ty technologie, co jsou dnes)
28.08.2009 15:56
Lubor Libý
mimochodem, odstranění negramotnosti a nevzdělanosti je taky tou cestou ven
28.08.2009 16:03
Lubor Libý
http://www.uis.unesco.org/en/stats/statistics/UIS_Literacy_Country2002.xls
28.08.2009 16:14
bříza
stanislav napsal(a):
co děláš blbě, břízo? řekni. to je na celý věci nejzajímavější..
- nechávám se Tebou zatahovat do jalových debat ;)
28.08.2009 16:36
bříza
Lubore - to je vždycky dobře - nacpat oponentovi do pusy cokoli Tě napadne ;).
Ale vážně. Těch zdrojů terorismu je celá řada, mají původ na OBOU stranách a asi je nejsme schopni všechny definovat. Pro tuto debatu by myslím stačilo uznat, že bez respektu k jinakosti není možno usilovat o koexistenci, ani žádat o právo na trespekt k vlastnímu způsobu života.

(-pokud se nepletu, Usáma má Berkley. Je vždycky dobré vzdělat svého nepřítele - jinak by to mohl být nerovný zápas ;))
28.08.2009 16:56
Lubor Libý
bříza napsal(a):
Lubore - to je vždycky dobře - nacpat oponentovi do pusy cokoli Tě napadne ;). Ale vážně. Těch zdrojů terorismu je celá řada, mají původ na OBOU stranách a asi je nejsme schopni všechny definovat. Pro tuto debatu by myslím stačilo uznat, že bez respektu k jinakosti není možno usilovat o koexistenci, ani žádat o právo na trespekt k vlastnímu způsobu života. (-pokud se nepletu, Usáma má Berkley. Je vždycky dobré vzdělat svého nepřítele - jinak by to mohl být nerovný zápas ;))
Já Ti do pusy nic necpu, to na okraj. A ta jinakost spočívá konkrétně v čem? Jako že mám respektovat, že reakcí na karikaturu v lokálních novinách je pouliční násilí? Tak jo, respekt, klucí! Fakt jste jiní. Ale jestli chcete žít tady, pak budete bezvýhradně respektovat zdejší právo a zákony. V jejich rámci si užívejte vlastní kultury, jak je vám libo. Tak bych to viděl.
[ << ] [ < ] [ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)