Téma #1178 |
Autor: | Faun |
Fórum: |
Datum publikace: | 23.08.2009 20:59 |
Počet návštěv: | 5323 |
Počet názorů: | 233 |
Přistěhovalci |
Pražské Dejvice měly dvě hospody, kde jste skoro vždy potkali někoho z "rockerů". Letenský Špejchar a hospodu Na slamníku v Bubenči. Pokud vím, tak Slamník se sice nikdy nedostal do textu žádného songu jako je slavný "Špejchar blues" od ETC, ale "Špejchar" už není a hospoda Na slamníku funguje dodnes.
Před pár týdny jsem se Na slamníku zastavil a i tak trochu z nostalgie si na zahrádce dal pivo. Nic se tam za ta léta nezměnilo. Smradlavý záchodky, omšelý dřevěný stoly a zaprášenej sál, kde se dodnes pořádají koncerty kapel.
Číšník se mě zeptal jestli si dám i něco k jídlu. Přikývl jsem. Po chvilce mi přinesl jídelníček, ale když jsem ho otevřel, byl v azbuce. Můj překvapený výraz číšníka upozornil na jeho přehmat a s omluvou mi přinesl knížečku s latinkou. Nespletl si mě s turistou. Do téhle části Prahy nikdy žádný turista nezabloudí. Hned naproti hospodě je ale komplex budov, kde žije početná komunita ruských přistěhovalců, kteří si tu našli svůj domov. Většina z nich tu je již více jak deset let a tak málokdo z nich nemá vyřízeny doklady na trvalý pobyt v ČR.
Včera mi pak kamarád říkal, že hospodu Na slamníku chce koupit nějaká ruská společnost a má záměr z ní udělat tradiční ruskou restauraci.
A práve v tu chvíli jsem si uvědomil jak se věci mění.
V Paříži mají už dávno arabskou a čínskou čtvrť. V Německu žije víc než milion ekonomických přistěhovalců z Turecka a Holandsko je v celém světě již dlouho vnímáno jako křižovatka ras, národů a náboženských vyznání. Já si vlastně teď také nemohu vzpomenout ani na jednu pražskou zeleninu nebo večerku, která by nebyla provozována vietnamci. Na stavbách se mluví převážně ukrajinsky a čínské restaurace jsou na každém rohu. Většina těhle cizinců k nám nepřijela jen na pár měsíců. ale natrvalo. Většina z nich již má povolení k trvalému pobytu a mnozí si přivezli i své rodiny.
Před třiceti lety by si v USA nikdo netroufnul tvrdit, že presidentem se stane afroameričan. Stalo se. Vzhledem k tradiční početnosti arabských rodin je tedy klidně možné, že za 20 let budou mít některé evropské státy arabské presidenty. Je i možné, že dvojjazyčné rusko-české nápisy na obchodech a restauracích, které jsou již dnes běžně k vidění v Karlových Varech, budou běžné i v Praze, Brně a dalších městech.
Evropa se prostě stala cílem ekonomických přistěhovalců už dávno a v Čechách si na ruské, ukrajinské, americké a co já vím jaké ještě čtvti ve velkých městech budeme muset také zvyknout. Svět je v pohybu a hranice už neoddělují.
Tak jako je v pražských Nuslích ukrajinský pravoslavný kostel, kde je každou neděli narváno k prasknutí, tak je zřejmé, že se stále zřetelněji budeme "na ulicích" potkávat i s islámem a dalšími náboženstvími. V některých ulicích a pak i čtvrtích se česky budeme domlouvat jen těžko.
Já sám žiju s partnerkou, která je cizinka. Máme dvouměsíční dceru, která má dvojí občanství. Zajímá mě ale názor Vás ostatních:
Vnímáte současné prolínání kultur jako pozitivní proces, který je ve svém důsledku obohacující pro společnost jako takovou nebo ekonomické přistěhovalectví vnímáte jako něco, co se nedá sice zcela zastavit, ale "vše má své meze"?
|
|
Názory |
27.08.2009 18:35
Lubor Libý
|
stanislav napsal(a): jako františek kostlán je příjemnej člověk s ideály. to je základ. víc takovejch v novinařině, politice, a šlo by to. možná je to jen otázka času, kdy se i nás trochu věci pohnou k lepšímu, a ta tolerance proklamovaná fakt jako se ujme. toho básníka jsem nečet, zkusim to někdy. o Františkovi je to svatá pravda - a mimochodem by souhlasil s břízou:-) |
27.08.2009 18:50
stanislav
|
a což teprve, kdyby ti dva spolu pohovořili, to by bylo nádherné. být u toho, rozsvítila by se mi očka štěstím a radostí... hehe |
28.08.2009 08:38
bříza
|
Lubor Libý napsal(a): A pokud JIM aplikace MÉHO práva (například na zviditelnění v případě karikaturisty) působí kulturní újmu (například erozí "posvátného" pojmu, ležícího ve středu jejich kultury), pak jsem své právo zneužil - a nejsem ho tedy vlastně hoden. To si klidně mysli, ale nenuť mi to, já s tím nesouhlasím a nikdy souhlasit nebudu - když řeknu, že Ježíš byl píčus, asi to leckoho urazí, ale moje právo tohle tvrdit to zkrátka je, ty kulturní újmo. To, že některé názory jsou v rámci právního řádu nepropagovatelné, například zpochybňování holokaustu, propagace nacismu atd., je výraz jisté snahy sebeobrany otevřené společnosti proti totalitárním vlivům, já osobně myslím, že otevřená společnost by i toto již dnes unesla. Mimochodem, koncept lidských práv vychází z přesvědčení, že základní práva a svobody jsou přirozené a nezcizitelné, vlády včetně muslimských a komunistických toto tak nějak podepsali v Helsinkách již v roce 1977. Pokud to chceš zpochybňovat, nemáme se o čem bavit. Lubor Libý napsal(a): jo a mimochodem, ty dánský karikatury byly reakcí na to, že fanatici "posvátného" pojmu, ležícího ve středu jejich kultury, spáchali po světě nebývalé množství teroristických činů, takže mě ta tvoje argumentace spíš smrdí kalkulem "my si nebudeme dělat kozy z Proroka a vy nám za to nezapálíte ambasádu". Lubore - Lubore. Toto je DEBATA. Tady se ARGUMENTUJE. Tím, že řekneš na moje argumenty "to si klidně mysli, ale já si budu myslet něco jiného a tak se s Tebou nemám o čem bavit" se stáváš čímsi mezi pštrosem a pokaženým gramofonem. Já NETVRDÍM že mám pravdu, ale žádám, pokud ji nemám, aby ten kdo to tvrdí byl schopen doložit, kde jsem udělal myšlenkovou chybu. Pokud si opravdu myslíš, že máš přirozené právo urážet ostatní lidi, obávám se, že něco není v pořádku v Tvých hodnotových soudech - ať to opřeš o jakékoli politické dogma. Praví mi tak přirozený lidský cit pro uměřenost a ohleduplnost. V základech této civilizace tkví axiom "nečiňte druhým, co nechcete aby bylo činěno vám" (měkčí verze miluj bližního, jako sebe sama). A já si nepřeji být zbůhdarma urážen, aby si nějaký deprivant dokazoval svá práva.
To co píšeš o vztahu teroristické činy - karikatury je myšlenková zkratka typická pro válečnou psychozu. Sama existence fanatismu diskreditujícího nějaké myšlenkové schema nesmí vést k tomu, abych "já" opouštěl axiomy svého chování. Tím by právě oni extremisté svého cíle dosáhli - jak jsi správně psal výše.
Věřím, že s Františkem Kostlánem bychom si rozuměli. |
28.08.2009 08:43
stanislav
|
nechci být urážen, aby si nějaký deprivant dokazoval svá práva.
do kamene tesat. jen kdo je tady ten deprivant, to je otázka... :o))) |
28.08.2009 08:46
bříza
|
stanislav napsal(a): nechci být urážen, aby si nějaký deprivant dokazoval svá práva.
do kamene tesat. jen kdo je tady ten deprivant, to je otázka... :o))) - to netuším. Jenom by mne nepřekvapilo, pokud by vydavatel těch karikatur byl emocionální idïot. |
28.08.2009 09:11
stanislav
|
milý břízo. tak tedy po lopatce: když nechceš, aby někdo urážel tebe, nečiň tak ani ty jiným. to je přeci tvé krédo, z výše napsaných tvých slov je to zřejmé. ty dooprady nemáš ani šajna o tom, jakým stylem mluvíš? že to pro člověka, který se s tebou dá do řeči, může být nepříjemné. tvé soudy o deprivantech, emocionálních idiotech a podobně. když někdo něco tvrdí, je fajn, když aspoň částečně se pokouší hned to druhou svou větou neposlat k čertu. |
28.08.2009 09:17
stanislav
|
deprivant a emocionální idiot neni zde nikdo konkrétní. (chápu)... jsou to ti humoristi bez Morálky. kdybys náhodou zas chtěl pohovořit o tom, že jsem paranoik. |
28.08.2009 09:38
Lubor Libý
|
břízo, tak znovu: kdejaký debil má právo na svobodu projevu (korigovanou sem tam nějakými těmi právy na ochranu soukromí a také jistými sebeobrannými mechanismy - což je především ta propagace nacismu, fašismu a komunismu, u toho posledního v této společnosti plné komoušů ovšem jen papírově) a jakékoli zpochybnění tohoto principu je začátek cesty do prdele. Kdykoli se z jakýchkoli důvodů začaly omezovat práva a svobody, skončilo to špatně, čili mým jediným a podle mne nezpochybnitelným argumentem je historická zkušenost. A to zkrátka platí, i kdybych s Tebou nakrásně souhlasil stran emocionální imbecility či jakýchkoli jiných "kulturních" a "morálních" argumentů. Já taky příliš nestojím o to být urážen, ale překousnu to snáz než omezování práv. Budu v tomhle neochvějný jako kolovrátek, jako gramofon, jako technohudba - někdo musí. |
28.08.2009 09:49
stromors
|
K přistěhovalcům: "Řekni, co ti tu patří a já ti to ponechám"...tak ke mně pravil kdys hlas ve snu :)
Není humor hra jen pro vysokou inteligenci? Deprivanti a emocionální idioti mají jiné hry. Nelze se dorozumět. |
28.08.2009 09:51
stanislav
|
stromors napsal(a): K přistěhovalcům: "Řekni, co ti tu patří a já ti to ponechám"...tak ke mně pravil kdys hlas ve snu :) Není humor hra jen pro vysokou inteligenci? Deprivanti a emocionální idioti mají jiné hry. Nelze se dorozumět. stromors pravil. nábožně jdu meditovat nad těmito moudrými slovy.... hehehe |
28.08.2009 10:53
HarryHH
|
Právo na svůj názor má každý ...
a pokud řeknu u nás v Česku doma, že mě přistěhovalci serou ... a práci mi berou
...
je to vcelku legitimní právo jednotlivce, který tu maká a živí svý politiky, má
tu svý kořeny a platí daně ...
to že živím, střídave pravý nebo levý vyžírky, ombudsmany a Lajly Abasový spolu
s óbr politikem a všerasovým Lidumilem mr Kocábem beru jako kurevsky těžce
stravitelnou realitu ...
ale proč mám řechtat blahem a dělit se o poslední Tatranku s kýmkoliv a ve jménu
čeho mi jasné není ...
neí mi jasné proč bych se měl vůbec o něco dělit, - když se mnou se o to svý
nedělí nikdo ... :-))
--------------------------------------------------------------------------------
-----
Miluji tyhle diskuse, a diskutující ...
... odpověděl bych slovy Josefa Švejka :
... nalejte si pár panáků, ... a dejte si zahrát Rakouskou hymnu, ... a uvidíte
jaký věci z Vás budou padat ...:-))
mými slovy, Vietnamskou, Čínskou, Německou, ... Rómskou ...
--------------------------------------------------------------------------------
-----
... mít svůj názor a bej nasranej je totiž právo, který si na štěstí může
prosazovat každý sám ...
pokud má sílu, chuť ... a náladu ... / byť by mu to bylo k hovnu ...:-)) /
pár kultivovaných slov na závěr
http://muller.blog.idnes.cz/c/94644/Pravo-byt-proti.html
Dejme si pozor, abychom se nestali otroky nejrůznějších fobií. Pokud se přičítá
hodnota všemu, nemá hodnotu nic. Odmítat veškeré odmítání, nenávidět každou
nenávist, to může vést akorát k nihilismu. Něco takového by naše demokracie
paralyzovalo a posléze trvale umrtvilo. Máme právo být proti, stejně jako máme
právo nenávidět, pokud takový boj či taková nenávist míří na ideje. Uděláme-li
si ovšem terče z lidských bytostí a začneme-li tvrdit, že ti či oni jsou na
nižším stupni vzhledem k ostatním, jde o něco jiného.
Nesázejme na polickou korektnost. Nepodléhejme tyranii ušlechtilých citů!
Všichni lidé jsou si navzájem rovni v právech a nárokem na důstojnost, ale
všechny názory nejsou rovnocenné. Právo být proti se řadí mezi práva každého z
nás.
* |
28.08.2009 11:27
narvah
|
tyjo, mě to neba
|
28.08.2009 11:28
stanislav
|
narvah napsal(a): tyjo, mě to neba dej si sprcha, já si du dát taky sprcha. |
28.08.2009 11:47
HarryHH
|
stanislav napsal(a): narvah napsal(a): tyjo, mě to neba dej si sprcha, já si du dát taky sprcha. ... ó běda, du si dát oběda ...
***- ... třeba mi něco zbude -
*- a to nevyhodím, nébrž zabalím a pošlu do Kábulu klukům z Al Kaidy ...
nerad totiž bojuji ... proti oslabenému soupeři ...:-))
Přeji ti Salám ... i ... Aleikum ... Stanley
|
28.08.2009 11:50
bříza
|
stanislav napsal(a): milý břízo. tak tedy po lopatce: když nechceš, aby někdo urážel tebe, nečiň tak ani ty jiným. to je přeci tvé krédo, z výše napsaných tvých slov je to zřejmé. ty dooprady nemáš ani šajna o tom, jakým stylem mluvíš? že to pro člověka, který se s tebou dá do řeči, může být nepříjemné. tvé soudy o deprivantech, emocionálních idiotech a podobně. když někdo něco tvrdí, je fajn, když aspoň částečně se pokouší hned to druhou svou větou neposlat k čertu. - já jsem někoho urazil ? Proč je pro Tebe nepříjemné mluvit o těchhle kategoriích ? Je nějaký důvod se blokovat, když tahle slova padnou ? proč potom ne, když se řekne "diabetik" ? |
28.08.2009 11:52
bříza
|
stromors napsal(a): K přistěhovalcům: "Řekni, co ti tu patří a já ti to ponechám"...tak ke mně pravil kdys hlas ve snu :)
Není humor hra jen pro vysokou inteligenci? Deprivanti a emocionální idioti mají jiné hry. Nelze se dorozumět. Humor ano. Zlý výsměch nikoli. Ten byl naopak oblíben zejména ve štvavých plátcích totalitních hnutí. |
28.08.2009 11:59
bříza
|
Lubor Libý napsal(a): břízo, tak znovu: kdejaký debil má právo na svobodu projevu (korigovanou sem tam nějakými těmi právy na ochranu soukromí a také jistými sebeobrannými mechanismy - což je především ta propagace nacismu, fašismu a komunismu, u toho posledního v této společnosti plné komoušů ovšem jen papírově) a jakékoli zpochybnění tohoto principu je začátek cesty do prdele. Kdykoli se z jakýchkoli důvodů začaly omezovat práva a svobody, skončilo to špatně, čili mým jediným a podle mne nezpochybnitelným argumentem je historická zkušenost. A to zkrátka platí, i kdybych s Tebou nakrásně souhlasil stran emocionální imbecility či jakýchkoli jiných "kulturních" a "morálních" argumentů. Já taky příliš nestojím o to být urážen, ale překousnu to snáz než omezování práv. Budu v tomhle neochvějný jako kolovrátek, jako gramofon, jako technohudba - někdo musí. - brání Ti to ale apelovat na morálku těch, kteří si z urážení udělali trafiku ? Pokud ano (ve strachu, abys snad svobodu slova potenciálně neomezil) - připadá mi to jako poněkud zbytečně vystrašené a markantně nesebejisté přesvědčení. Svoboda slova je zkrátka JASNÁ, zákonem zaručená a PLATÍ (OBLAST ZÁKONA - krok 1.) - ten kdo ji zneužije, měl by být většinou odsouzen (OBLAST MORÁLKY - krok 2.) ...... to fakt mluvím tak nesrozumitelně ? Nebo máš pocit, že morálka ohrožuje v tomto případě zákon ? Kde vidíš tu diskrepanci ? |
28.08.2009 12:02
Lubor Libý
|
bříza napsal(a): Lubor Libý napsal(a): břízo, tak znovu: kdejaký debil má právo na svobodu projevu (korigovanou sem tam nějakými těmi právy na ochranu soukromí a také jistými sebeobrannými mechanismy - což je především ta propagace nacismu, fašismu a komunismu, u toho posledního v této společnosti plné komoušů ovšem jen papírově) a jakékoli zpochybnění tohoto principu je začátek cesty do prdele. Kdykoli se z jakýchkoli důvodů začaly omezovat práva a svobody, skončilo to špatně, čili mým jediným a podle mne nezpochybnitelným argumentem je historická zkušenost. A to zkrátka platí, i kdybych s Tebou nakrásně souhlasil stran emocionální imbecility či jakýchkoli jiných "kulturních" a "morálních" argumentů. Já taky příliš nestojím o to být urážen, ale překousnu to snáz než omezování práv. Budu v tomhle neochvějný jako kolovrátek, jako gramofon, jako technohudba - někdo musí. - brání Ti to ale apelovat na morálku těch, kteří si z urážení udělali trafiku ? Pokud ano (ve strachu, abys snad svobodu slova potenciálně neomezil) - připadá mi to jako poněkud zbytečně vystrašené a markantně nesebejisté přesvědčení. Svoboda slova je zkrátka JASNÁ, zákonem zaručená a PLATÍ (OBLAST ZÁKONA - krok 1.) - ten kdo ji zneužije, měl by být většinou odsouzen (OBLAST MORÁLKY - krok 2.) ...... to fakt mluvím tak nesrozumitelně ? Nebo máš pocit, že morálka ohrožuje v tomto případě zákon ? Kde vidíš tu diskrepanci ? podáš-li to takhle, pak ano, v morální sféře jistě, jenže...
bříza napsal(a): stromors napsal(a): K přistěhovalcům: "Řekni, co ti tu patří a já ti to ponechám"...tak ke mně pravil kdys hlas ve snu :) Není humor hra jen pro vysokou inteligenci? Deprivanti a emocionální idioti mají jiné hry. Nelze se dorozumět. Humor ano. Zlý výsměch nikoli. Ten byl naopak oblíben zejména ve štvavých plátcích totalitních hnutí. ...která stranická komise to bude posuzovat? |
28.08.2009 12:04
bříza
|
to Harry HH.
- lepší než nenávist k idejím je možná zkusit pochopit, popřípadě vyvrátit. Což je ale někdy nadmíru složité. Pokud na to ale rezignujeme a zůstanem kdesi na polovic cesty, podílíme se na vzniku konfliktu - a tam už pak nejde o ideje, ale o lidi. |
28.08.2009 12:14
bříza
|
Lubor Libý napsal(a): která stranická komise to bude posuzovat? No PRÁVĚ !!! Přesně o tohle jde !!! Existuje zde jakýsi "diskurs" osvícených, který kanonizuje hodnoty ve veřejném prostoru ve smyslu: Holocaust tabu JE, výsměch Bohu tabu NENÍ.
Veřejnost se má právo ptát podle jakých pravidel jsou tyto hodnoty a hranice nastavovány. Zdali dle principů politického utilitarismu, nebo podle hodnot eticko - morálních. V tomto dilemmatu je jádro problému o kterém jde řeč. Osobně se domnívám, že politický utilitarismus svobodu slova (což je do značné míry rovněž kategorie morální) do značné míry diskredituje a nahrává tak argumenty extremismu všeho druhu. |
(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)
|