Téma #1178
Autor:Faun
Fórum:
Obecná diskuze
Datum publikace:23.08.2009 20:59
Počet návštěv:5313
Počet názorů:233

Přistěhovalci

Pražské Dejvice měly dvě hospody, kde jste skoro vždy potkali někoho z "rockerů". Letenský Špejchar a hospodu Na slamníku v Bubenči. Pokud vím, tak Slamník se sice nikdy nedostal do textu žádného songu jako je slavný "Špejchar blues" od ETC, ale "Špejchar" už není a hospoda Na slamníku funguje dodnes.

Před pár týdny jsem se Na slamníku zastavil a i tak trochu z nostalgie si na zahrádce dal pivo. Nic se tam za ta léta nezměnilo. Smradlavý záchodky, omšelý dřevěný stoly a zaprášenej sál, kde se dodnes pořádají koncerty kapel.

Číšník se mě zeptal jestli si dám i něco k jídlu. Přikývl jsem. Po chvilce mi přinesl jídelníček, ale když jsem ho otevřel, byl v azbuce. Můj překvapený výraz číšníka upozornil na jeho přehmat a s omluvou mi přinesl knížečku s latinkou.
Nespletl si mě s turistou. Do téhle části Prahy nikdy žádný turista nezabloudí. Hned naproti hospodě je ale komplex budov, kde žije početná komunita ruských přistěhovalců, kteří si tu našli svůj domov. Většina z nich tu je již více jak deset let a tak málokdo z nich nemá vyřízeny doklady na trvalý pobyt v ČR.

Včera mi pak kamarád říkal, že hospodu Na slamníku chce koupit nějaká ruská společnost a má záměr z ní udělat tradiční ruskou restauraci.

A práve v tu chvíli jsem si uvědomil jak se věci mění.

V Paříži mají už dávno arabskou a čínskou čtvrť. V Německu žije víc než milion ekonomických přistěhovalců z Turecka a Holandsko je v celém světě již dlouho vnímáno jako křižovatka ras, národů a náboženských vyznání.
Já si vlastně teď také nemohu vzpomenout ani na jednu pražskou zeleninu nebo večerku, která by nebyla provozována vietnamci. Na stavbách se mluví převážně ukrajinsky a čínské restaurace jsou na každém rohu.
Většina těhle cizinců k nám nepřijela jen na pár měsíců. ale natrvalo.
Většina z nich již má povolení k trvalému pobytu a mnozí si přivezli i své rodiny.

Před třiceti lety by si v USA nikdo netroufnul tvrdit, že presidentem se stane afroameričan. Stalo se. Vzhledem k tradiční početnosti arabských rodin je tedy klidně možné, že za 20 let budou mít některé evropské státy arabské presidenty. Je i možné, že dvojjazyčné rusko-české nápisy na obchodech a restauracích, které jsou již dnes běžně k vidění v Karlových Varech, budou běžné i v Praze, Brně a dalších městech.

Evropa se prostě stala cílem ekonomických přistěhovalců už dávno a v Čechách si na ruské, ukrajinské, americké a co já vím jaké ještě čtvti ve velkých městech budeme muset také zvyknout. Svět je v pohybu a hranice už neoddělují.

Tak jako je v pražských Nuslích ukrajinský pravoslavný kostel, kde je každou neděli narváno k prasknutí, tak je zřejmé, že se stále zřetelněji budeme "na ulicích" potkávat i s islámem a dalšími náboženstvími. V některých ulicích a pak i čtvrtích se česky budeme domlouvat jen těžko.

Já sám žiju s partnerkou, která je cizinka. Máme dvouměsíční dceru, která má dvojí občanství. Zajímá mě ale názor Vás ostatních:

Vnímáte současné prolínání kultur jako pozitivní proces, který je ve svém důsledku obohacující pro společnost jako takovou nebo ekonomické přistěhovalectví vnímáte jako něco, co se nedá sice zcela zastavit, ale "vše má své meze"?

Názory
23.08.2009 21:06
stanislav
já to vidím jako normální. dokud nejsou nějaký sociální bouře. v té chvíli by vybujel nacionalismus všemi možnými květy. a že češi to uměj... ne že ne...

takže nejsem proti vízům a podobně. (pro země, odkud lidi zdrhaj a kde neni nějaký pohyb lidí vzájemný), kdokoli s vízem se chová úplně jinak, než kdyby to měl jistý. může o něj kdykoliv přijít. a kdo je tu načerno, toho může cizinecká policie v klidu klídečku vyfakovat.
23.08.2009 21:34
Faun
A jsme připraveni na to, že jednou se třeba z dnešních přistěhovaleckých menšin stane většina? Jsme připraveni pak demokraticky respektovat rozhodnutí této nové většiny?

Třeba zavedení poninné výuky koránu na školách pro všechny děti ( nebo pravoslavných... to je jedno)
23.08.2009 21:43
stanislav
nevim. poměrně z toho radost nemám. ale děj se vůle boží. povinná výuka koránu, to je dost absurdita. zatim. jako evropa má svý tradice, o který sotva přijde. jednou z nich je svoboda vyznání. čili těžko můžem čekat, že by někdo tohle byl schopnej změnit. 

a zatim tu většina cizí nebyla. takže nejde soudit, s největší menšinou jsme se vypořádali tak, že jsme je poslali do jejich vlasti. po válce.
23.08.2009 21:47
stanislav
a mám pocit, že je to strašák zbytečnej. hodně cizinců se neaklimatizuje, jen si vydělá, tady odvede svou práci a vrátí se domů. kdo tu zůstane, ten se přizpůsobí nějakým způsobem. švagr je polák a už je vlastně čech, ponivadž zapomněl málem polsky... a jeho děti jsou češi.
23.08.2009 21:53
Faun
svoboda vyznání... no myslím, že neplatí tak docela. Vzpomínám si, že asi před dvěma lety zakázal dvěma arabským dívkám soud ve Francii nosit ve škole burku, aby se neodlišovaly od odstatních. Bylo to v rozporu s jejich náboženským přesvědčením...
23.08.2009 21:58
stanislav
to jo. ale bylo kolem toho popotahování, francie to má jinak než my. tam je to nějak jinak definovaný než u nás, co stát, co církve. ale neni to žádný násilí, vem si jen, jak by dopad nějakej vtipálek v íránu. kdyby si dělal kozy z alláha.  
24.08.2009 15:22
Lubor Libý
prolínání kultur vnímám velmi pozitivně, základem všeho ale musí být právní rámec - to jsou ty nezměnitelné evropské tradice, o kterých mluví stanislav, i multikulturalismus musí být jasně vymezen platnými zákony - tj. mešita ano, pravoslavný kostel ano, košer strava (nebo jak tomu v islámu říkaj:-) ano, právo šaría ne, rituální zabíjení zvířat ne, mnohoženství ne, kozy z alláha ano, kozy z hospodina ano, kozy z holocaustu ne atd.)
24.08.2009 16:58
Lee
http://www.youtube.com/watch?v=UTzEpt49yeU
24.08.2009 18:26
stanislav
Lubor to řekl pěkně, podobně to vidim...
a panikařit, že to nejde, je voda na mlejn náckum...
mělo by to jít...
24.08.2009 18:26
stanislav
Lee napsal(a):
http://www.youtube.com/watch?v=UTzEpt49yeU
todle je propagandistická pičovina, zpokrucujou, co jde...
24.08.2009 19:15
narvah
moc dlouhý. řekl by mi někdo jednou ěvtou o čem to je abych to nemusel číst?
24.08.2009 20:01
stanislav
narvah napsal(a):
moc dlouhý. řekl by mi někdo jednou ěvtou o čem to je abych to nemusel číst?
seš pro multikulturalismus a nebo seš xenofob?
24.08.2009 20:20
narvah
multi asik. miluju šecky lidi
24.08.2009 20:23
narvah
faun je fakt divnej. ptát se, jestli vše má své meze. hehe. bych tam nějaký nacionální podhoubíčko viděl. 
24.08.2009 20:28
narvah
http://www.youtube.com/watch?v=3_yumV4nbKs
24.08.2009 20:28
narvah
a mimochodem: jací přistěhovalci? snad lidi, ne?
24.08.2009 22:27
stanislav
narvah napsal(a):
jsi boží, chtěl bych taky být tak mentálně daleko jako ty.
24.08.2009 22:32
stromors
narvah napsal(a):
no, lidi co stěhujou stěhováky!
24.08.2009 22:34
Lubor Libý
já jsem si zvykl na termín "příchozí", označuje totéž a nemá takovou tu konotaci s pejorativním "přivandrovalci"
24.08.2009 22:35
stanislav
Lubor Libý napsal(a):
já jsem si zvykl na termín "příchozí", označuje totéž a nemá takovou tu konotaci s pejorativním "přivandrovalci"
já bych nechtěl nikam se stěhovat. proto pro to nemám takový pochopení, ale je jasný, že někomu doma neni oukej. tak se stěhuje.. jinam...
[ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)