Téma #1040 |
Autor: | Boterka |
Fórum: |
Datum publikace: | 21.02.2009 19:10 |
Počet návštěv: | 3499 |
Počet názorů: | 78 |
Co to vlastne znamena "chytat lelky?" |
Pomoc, prosim: Dnes jsem tento vyraz pouzila a Slovak na to reagoval tak, chce vedet, co to je lelek a jak se chyta... Takze mne to donutilo se nad timto vyrazem zamyslet. Nemyslim tim vyznam v prenesenem slova smyslu... chtela bych vedet, co je to vlastne "lelek." Vzdy jsem si myslela, ze se jedna o nejake ptaky. Kdyz jsem si to vsak prelozila do anglictiny, tak lelek je "goatsucker," cili neco, nejaky insect, co cuca kozi krev. Diky.
|
|
Názory |
25.02.2009 21:35
Standa
|
Charlien napsal(a): nic nového...:-) nevrdáj ještě něco chystá, počkej.... |
25.02.2009 23:40
neverdie
|
Standa napsal(a): Charlien napsal(a): nic nového...:-) nevrdáj ještě něco chystá, počkej.... dej si majzla.. ještě mě neznáš |
26.02.2009 09:43
nemus
|
neverdie napsal(a): Standa napsal(a): Charlien napsal(a): nic nového...:-) nevrdáj ještě něco chystá, počkej.... dej si majzla.. ještě mě neznáš schovám nože, až přijdeš na návštěvu, no... |
26.02.2009 09:56
neverdie
|
nemus napsal(a): neverdie napsal(a): Standa napsal(a): Charlien napsal(a): nic nového...:-) nevrdáj ještě něco chystá, počkej.... dej si majzla.. ještě mě neznáš schovám nože, až přijdeš na návštěvu, no... nosím je sebou, to ti nepomůže |
26.02.2009 09:57
nemus
|
neverdie napsal(a): nemus napsal(a): neverdie napsal(a): Standa napsal(a): Charlien napsal(a): nic nového...:-) nevrdáj ještě něco chystá, počkej.... dej si majzla.. ještě mě neznáš schovám nože, až přijdeš na návštěvu, no... nosím je sebou, to ti nepomůže taky nosim, rybičku! |
26.02.2009 10:23
Standa
|
s nožema to miluju, jsem zvědavej, kdo ho hodí rychlejc. já mám brazilskej, jako pěkně se zabodává. mám ho furt vostrej... |
26.02.2009 10:24
Standa
|
a ty máš jakej? never? |
26.02.2009 10:26
neverdie
|
Standa napsal(a): a ty máš jakej? never? smith and wesson. na gymplu sem měl motýlka. od mala dýku. |
26.02.2009 10:28
Standa
|
jako to je dobře, muž bez kudly je aucajdr... to neni ani lůzr... |
26.02.2009 10:42
Standa
|
http://hubertxy.webgarden.cz/ziggy
jako ta první veršůvka nemá chybu... |
26.02.2009 11:06
nemus
|
jo na dřevě
a rybička ve dřevě |
26.02.2009 11:09
Standa
|
nemus napsal(a): jo na dřevě a rybička ve dřevě ziggy je muž, který rozumí poezii. jeden z mála. poezii pobytu vezdejšího. a nože je lepší používat na otevírání piva než na šťourání se s nima vtěle bližního, třeba já nemám doma otevírák na flašky, víčka ustřeluju tou kudlou... a pak to do sebe naklopim. jako dneska ale piju kofolu. |
26.02.2009 11:11
nemus
|
já mám tu rybičku na ozdobu a v kuchyni všechny nože tupý
svuj k svýmu :) |
26.02.2009 11:37
Standa
|
nemus napsal(a): já mám tu rybičku na ozdobu a v kuchyni všechny nože tupý svuj k svýmu :) my máme hodně nožů, moje a fenoménkovy. jako je to paráda. |
08.03.2009 09:31
Albireo
|
neverdie napsal(a): Je to rostlina pocházející z východní Indie. U nás se jí říká taky balkažán. Když jsou květy opyleny, opouští v podobě vrtulek roslinu a vznáší se v hejnech nad zahradami. Malé indické děti se baví tím, že je chytají. Baklažán není lelek, ale lilek |
09.02.2012 18:17
Kocourek
|
Lelkové (Caprimulgiformes) je řád ptáků, kteří žijí skrytě v jehličnatých lesích. Mimo Antarktidy jsou zástupci rodu rozšíření po celé zeměkouli. V Evropě žijí dva druhy: lelek lesní (Caprimulgus europaeus) a lelek rudokrký (Caprimulgus ruficollis). V České republice hnízdí pouze lelek lesní, který žije v borových lesích.
Lelkové hnízdí na zemi a snášejí dvě vejce. Tito ptáci se živí hmyzem, který chytají do výrazně širokého zobáku. Loví v noci, kdy je také možno je slyšet. V dobách, kdy se ještě chytalo na lep, vzniklo úsloví chytat lelky[1], které vyjadřuje nesmyslnost, popř. pošetilost takového konání a znamená zahálet, lenošit.
Takže jednoznačně jsou lelci ptáci
a ne žádný upírek,
co z koz vysává ti krev.
A jak pták se polapí,
to čihař i žena ví...;o) |
(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)
|