O mezilidských vztazích |
Taková myšlenka mi vrtá hlavou… (no, už jsem na podobné téma sem tam něco sesmolil, asi se tedy budu i opakovat, ale tak nějak mi to nedá - i když je to dost možná jen marné házení hrachu na zeď… )
Patrně nenapíšu nic objevného, když řeknu, že člověk je velmi podivuhodná nádoba. V reálném životě nejsou všechny ty podivnosti obvykle vidět, protože lidé, pokud se opravdu velmi, velmi důvěrně neznají, spolu komunikují přes jakési „uživatelské rozhraní“, kde jsou některé vstupy a výstupy záměrně zablokovány a díky tomu jsou lidé schopni být spolu např. denně ve styku v zaměstnání apod. aniž by se vzájemně pozabíjeli. K problémům dochází zpravidla jen tehdy, když někdo přestane toto rozhraní používat nebo to rozhraní z nějakého důvodu selže.
Internet a to, čemu se dnes říká „sociální sítě“ vnesly do mezilidské komunikace zcela nový prvek. Protože zde, alespoň zpočátku, chybí bezprostřední kontakt, nepoužívá většina lidí „rozhraní“. A tak se lidé v podstatě úplně neznámému člověku klidně svěří se svými sexuálními problémy apod. Vedle toho ovšem Internet umožňuje velice dobře „klamat tělem“. Takže dochází k takovým docela nehezkým karambolům, když někdo, kdo hledá „vrbu“ narazí na nějakého toho virtuálního chameleona.
Je to tedy, jako snad všechno na světě, taková dvojsečná zbraň (zase žádné kdovíjaké moudro, já vím).
Přestanu být obecný a použiju sebe jako názorný příklad.
Já třeba mám diagnostikovánu (mimo jiné) schizoidní poruchu osobnosti. V praxi to znamená, že si lidi nepouštím moc k tělu. Neznamená to však, že bych byl člověk uzavřený či nespolečenský. Právě naopak. Ovšem podmínkou je, že mi nikdo nesmí „narušit mé kruhy“. V reálném životě jsem s tím měl dost problémů, hodně lidí - třeba spolužáci ve škole apod. - měli kolikrát za to, že se chovám nadřazeně či přezíravě (schizoidi tak opravdu často působí). Tak jsem měl obvykle maximálně tak 2-3 kamarády, se kterými jsem se trošku víc stýkal.
Internet mi umožnil okruh známých podstatě rozšířit, páč ta nezávaznost - že člověk někam napíše nějaký příspěvek, chvíli se s někým baví, a pak třeba měsíc nemusí a nikdo mu to nevyčítá, mi naprosto vyhovuje. Nepříliš rád ovšem komunikuji např. přes soukromé zprávy a třeba takové věci jako ICQ vůbec nepoužívám. Mám Skype, ale ten používám prakticky výhradně ke komunikaci pracovní.
Myslím, že můj případ není zdaleka ojedinělý. Poznal jsem na Internetu několik dalších lidí, kteří se mi svěřili, že jim Internet umožnil překonat společenský ostych, sociální fobii či jiné bariéry, které jim bránily v komunikaci a uzavíraly je do samoty.
A proč to vlastně celé píšu? No, bylo by dobré si tyhle věci občas uvědomit a nesoudit lidi, které známe především z virtuálního prostoru, příliš příkře. Většinou má každý nějakou tu bolístku či jiný problém. A pokud někdo nemá, měl by být rád, že je rád, a být vůči ostatním velkorysejší (i když, pravda, sytý hladovému nevěří, že).
Tož tak. Standa nejspíš usoudí, že zase plácám kraviny. Já to vím (tedy to, že to usoudí), tudíž mi to sem psát nemusí. Mám pro něj ovšem jeden soukromý vzkaz - není pravda že ho „hodně nemusím“. Řekl bych, že je to právě naopak, ostatně jsem mu to i napsal, že ve mně žádná zášť nedřímá. Tudíž ať nekecá.
Ještě by to chtělo celé nějak uzavřít…
Co třeba: „Milujte se a množte se…“
:o))
PS: Teď bych si tak představoval, kdyby se sem různí duelanti a kverulanti dostavili a hezky svorně si řekli: "Co jsme si, to jsme si..." Ono to jde. Fakt. A není to vůbec špatné - lepší než drátem to oka - zkuste to, nebojte se toho... :o)
|
|
Názory |
08.02.2009 15:40
neverdie
|
slunečnice napsal(a): Nebylo by to špatné podat někomu ruku a říct, co jsme si , to jsme si.Ono to možná bude fungovat... ale jen chvíli, než se roztočí další kolo a to se roztočí, jelikož jsou tu lidé, kteří baží - baží po pocitu slasti, který jim přináší právě tato laciná zábava v internetové komunikaci.
A co je ještě horší, chodí zásadně ve skupině.
Když jsou totiž sami sebou sami v sobě - jsou bezmocní a tak si tuto bezmoc léčí tzv pruděním , podrážením , pomlouváním, zjišťování soukromých věcí o různých lidech,aby je pak mohli vítězně vytáhnout a zašlápnout dotyčného pokud možno co nejvíce do bláta a to je pak ten správný pocit vítězství.
Když mu k tomu ještě tleská skupina podobně smýšlejícíhc lidí tak si hned připadají větší než malí.
Chápu různé nejen psychické problémy jiných lidí- každý máme svou 13 komnatu. Nebudu tam ale nikoho pouštět proto, abych se pak na různých internetových stránkách dozvídala jaké jsem nesypatické hnusné hovado.Spousta lidí už odešla a to hlavně kvůli chování bandy, která nezná míru v ničem.Nejde tak o psychickou poruchu , kterou možná trpí (některým to nevěřím ani omylem) - a tak jíkaždému preventivně mávají před očima, aby pak mohli omlouvat své chování a vyjadřování.
Milá kosanox - mohu ti podat ruku ke smíru a nabízím ji,ale podotýkám, že nevěřím tomu peří, do kterého ses rychle obalila a nasypala si popel na hlavu - nevydržíš to - kolik vysvětlování a nových nicků tady už bylo, ve snaze zlepšit svou image- nikdy se ti to nepodařilo.Neumíš totiž akceptovat druhé v ničem ani v tom , že si něci nepřejí či se jim něco nelíbí.
Přesto nabízím mír tobě i ostatním z tvé skupiny.Jen doufám, že vydrží co nejdéle.
Omlouvám se za svou možná příkrou přímost,ale jinak to napsat nemůžu. moc se ti za vše omlouvám. mám tě rád. |
08.02.2009 15:42
patafyzik
|
zajímavý slunečnicový příspěvek k míru :-/ |
08.02.2009 15:46
slunečnice
|
patafyzik napsal(a): zajímavý slunečnicový příspěvek k míru :-/ kdybych tu napsala tři tečky nebo dva otazníky nebo nic - tak mě za to budeš kritizovat - jak k míru tedy přispěješ ty?
Udělala jsem rozbor, jak to vidím já - jme přeci v dikuzi ne? |
08.02.2009 15:47
patafyzik
|
plivance nejsou rozbor |
08.02.2009 15:49
kosanox
|
neverdie: mě jsi nejmenoval! :)
slunečnice: pochopilas mě zase špatně, inu což...
patafyzik napsal(a): zajímavý slunečnicový příspěvek k míru :-/ áno :) |
08.02.2009 15:49
Repulsion_Prorok
|
slunečnice napsal(a): Ono to možná bude fungovat... ale jen chvíli, než se roztočí další kolo a to se roztočí, jelikož jsou tu lidé, kteří baží - baží po pocitu slasti, který jim přináší právě tato laciná zábava v internetové komunikaci. Ono to může fungovat docela dost dlouho - ono funguje něco jako "neviditelný tlak prostředí" a "setrvačnost". Jinými slově ten "tlak prostředí" znamená, že když prostředí nastaveno tak, že je víceméně pohoda, lidé se respektují apod., tak se jeden jenom tak nerozhoupá k nějakým ostrým výpadům. No a když se někdo takový vyskytne nebo to někomu ujede, má takové prostředí zase určitý tlumivý vliv... naopak jak se jednou něco rozhasí, působí ten princip setrvačnosti, takže do kupy se to pak dává dost blbě... |
08.02.2009 15:50
slunečnice
|
patafyzik napsal(a): plivance nejsou rozbor P L I V A N C E ?TO NENŮŽEŠ MYLSET VÁŽNĚ!
JÁ to tak skutečně vidím a můj názor mi nevezmeš i když mě tady budeš ostouzet. |
patafyzik
|
JÁ to tak skutečně vidím a můj názor mi nevezmeš |
kosanox
|
Repulsion_Prorok napsal(a): slunečnice napsal(a): Ono to možná bude fungovat... ale jen chvíli, než se roztočí další kolo a to se roztočí, jelikož jsou tu lidé, kteří baží - baží po pocitu slasti, který jim přináší právě tato laciná zábava v internetové komunikaci. Ono to může fungovat docela dost dlouho - ono funguje něco jako "neviditelný tlak prostředí" a "setrvačnost". Jinými slově ten "tlak prostředí" znamená, že když prostředí nastaveno tak, že je víceméně pohoda, lidé se respektují apod., tak se jeden jenom tak nerozhoupá k nějakým ostrým výpadům. No a když se někdo takový vyskytne nebo to někomu ujede, má takové prostředí zase určitý tlumivý vliv... naopak jak se jednou něco rozhasí, působí ten princip setrvačnosti, takže do kupy se to pak dává dost blbě... je hezké, jak každý mluví sám o sobě :) |
08.02.2009 15:51
kosanox
|
slunečnice napsal(a): patafyzik napsal(a): plivance nejsou rozbor P L I V A N C E ?TO NENŮŽEŠ MYLSET VÁŽNĚ!
JÁ to tak skutečně vidím a můj názor mi nevezmeš i když mě tady budeš ostouzet. cizí názor a plivanec NIKDY DO RUKY NEVEZMU!!! :) |
08.02.2009 15:52
slunečnice
|
kosanox napsal(a): neverdie: mě jsi nejmenoval! :)
patafyzik napsal(a): zajímavý slunečnicový příspěvek k míru :-/ áno :) Naopka, pochopila jsem tě velmi dobře a nabízíti ruku - bereš nebo ne ? On čas a jistá zákonitost ukáže, kdo jak a co chápe. |
08.02.2009 15:53
slunečnice
|
Repulsion_Prorok napsal(a): slunečnice napsal(a): Ono to možná bude fungovat... ale jen chvíli, než se roztočí další kolo a to se roztočí, jelikož jsou tu lidé, kteří baží - baží po pocitu slasti, který jim přináší právě tato laciná zábava v internetové komunikaci. Ono to může fungovat docela dost dlouho - ono funguje něco jako "neviditelný tlak prostředí" a "setrvačnost". Jinými slově ten "tlak prostředí" znamená, že když prostředí nastaveno tak, že je víceméně pohoda, lidé se respektují apod., tak se jeden jenom tak nerozhoupá k nějakým ostrým výpadům. No a když se někdo takový vyskytne nebo to někomu ujede, má takové prostředí zase určitý tlumivý vliv... naopak jak se jednou něco rozhasí, působí ten princip setrvačnosti, takže do kupy se to pak dává dost blbě... Ano, s tím souhlasím zejména se závěrem |
08.02.2009 15:55
kosanox
|
slunečnice napsal(a): kosanox napsal(a): neverdie: mě jsi nejmenoval! :)
patafyzik napsal(a): zajímavý slunečnicový příspěvek k míru :-/ áno :) Naopka, pochopila jsem tě velmi dobře a nabízíti ruku - bereš nebo ne ? On čas a jistá zákonitost ukáže, kdo jak a co chápe. my dvě se totálně míjíme, proto jsi nepochopila nic, ale pořád tě nevnímám jako nepřítele, spíš zírám, jak lze pojímat komunikaci a vztah. |
08.02.2009 15:57
neverdie
|
Mám Vás moc rád. Všechny. Prosím, už přestaňte. |
slunečnice
|
kosanox napsal(a): slunečnice napsal(a): kosanox napsal(a): neverdie: mě jsi nejmenoval! :)
patafyzik napsal(a): zajímavý slunečnicový příspěvek k míru :-/ áno :) Naopka, pochopila jsem tě velmi dobře a nabízíti ruku - bereš nebo ne ? On čas a jistá zákonitost ukáže, kdo jak a co chápe. my dvě se totálně míjíme, proto jsi nepochopila nic, ale pořád tě nevnímám jako nepřítele, spíš zírám, jak lze pojímat komunikaci a vztah. ptám se jetli bereš nebo ne ? Květnaté zdůvodnění mě nezajíma Atačí ANO NE
TVÉ POHNUTKY CHÁPU ZCELA A PŘESTO TI NABÍZÍM SMÍR |
kosanox
|
neverdie napsal(a): Mám Vás moc rád. Všechny. Prosím, už přestaňte. Tak jo, hlavně, že mě máš taky rád!!! |
08.02.2009 15:58
kosanox
|
Chápeš mé pohnutky? No páni :) |
08.02.2009 15:59
slunečnice
|
kosanox napsal(a): Chápeš mé pohnutky? No páni :) ANO nebo NE ? |
08.02.2009 16:00
patafyzik |
|
08.02.2009 16:00
Repulsion_Prorok
|
kosanox napsal(a): je hezké, jak každý mluví sám o sobě :) V úvodu jsem o sobě hovořil záměrně, ale poslední příspěvek egocentricky zaměřen nebyl - jsem na Liteřře od roku 2003. Až do roku 2005 tady byla dost velká pohoda - a to přesto, že tady už tehdy "řádil" Repulsion... ten tlak prostředí víceméně fungoval... občas po sobě někdo vyjel, ale vždy to nějak vyšumělo...
Bylo to v létě 2005, kdy dorazili první trošku víc konfliktní jedinci - pamatuji si to úplně přesně... a do té doby to tak nějak osciluje a většina lidí, se kterými tu bylo fajn, odešla... |
(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)
|